Már hétfőn megjelenhet vevőként a piacokon az Európai Központi Bank

frankhitel, devizahitel, svájci frank, frankárfolyam, adósságválságm, forintárfolyam, tőzsde
Vágólapra másolva!
Felújítja államkötvény-vásárlási programját az Európai Központi Bank (EKB). A vasárnapi rendkívüli ülés után kiadott közleményből az derül ki, hogy EKB már a hétfői tőzsdenyitás után megjelenhet vevőként a piacokon, és vásárolhat olasz állampapírokat az euróövezeti adósságválság megfékezése érdekében.
Vágólapra másolva!

Az Európai Központi Bank (EKB) "tevékenyen" fogja végrehajtani államkötvény-vásárlási programját (SMP) az euróövezeti árfolyam-stabilitásának megőrzése érdekében - jelentette be vasárnap éjszaka az európai pénzintézet a kormányzótanács rendkívüli ülése után.

A frankfurti székhelyű pénzintézet 18 héten keresztül nem folytatott állampapír-vásárlást. A mostani bejelentés gyakorlatilag azt jelenti, hogy az EKB már a hétfői tőzsdenyitást követően megjelenhet vevőként a piacokon, és vásárolhat olasz állampapírokat a másodlagos kötvénypiacon az euróövezeti adósságválság megfékezése érdekében.

Korábban egy meg nem nevezett pénzügyi forrásra hivatkozva a Reuters hírügynökség azt írta, hogy az európai pénzügyi vezetők gondosan mérlegelték Olaszország és Spanyolország helyzetét. Tudomásul vették Franciaország és Németország közös nyilatkozatát is, amelyben kifejezik elkötelezettségüket az európai pénzügyi reformok iránt - közölte a forrás.

A neve elhallgatását kérő pénzügyi illetékes elmondta, hogy az EKB olasz és spanyol államkötvényeket fog vásárolni, hogy megvédje az eurózóna harmadik és negyedik legnagyobb gazdaságát a krízistől. Egy másik forrás szerint a tanács tárgyalni fog arról is, hogy milyen likviditási intézkedéseket lehet hozni, hogy elkerüljék a pénzpiacok befagyását.

Arról, hogy mi áll a döntések hátterében, és mi a baj Olaszországgal és Spanyolországgal, itt olvashat részletesen.