Javulóban a cégek pénzügyi helyzete a számlák gyorsabb kifizetése miatt

Vágólapra másolva!
Egy nappal, tizenkét napra rövidült a vevői számlák teljesítése és a beszállítók kifizetése közti átlagos idő, amelyet a vállalkozásoknak finanszírozniuk kell - derült ki a K&H Bank kis- és középvállalkozások közt végzett felméréséből.
Vágólapra másolva!

A K&H Bank vállalkozói felmérése szerint javulhat a kkv-k fizetőképessége. A felmérés szerint a vevői számlák kifizetési határideje csökkent, ami miatt kevesebb napot kell finanszírozniuk a vevői számlák teljesítése és a beszállítók kifizetése között. A várakozások "még ígéretesebbek" - vélte Németh László, a K&H kkv-marketing főosztályvezetője.

Míg a válságot megelőzően a kisvállalkozások felé történő vevői számlák teljesítésének határideje jellemzően a 28-30 nap közötti sávban mozgott, addig 2008 végétől, 2009 elejétől kezdődően ez az időtáv több nappal megugrott, és átlagosan 32-34 nap lett - derült ki a felmérés adataiból. A megkérdezett kkv-vezetők szerint javulás figyelhető meg, "ami feltehetően a tartósan piacon maradók közötti üzleti bizalom, illetve a fizetési fegyelem erősödésének köszönhető" - mondta Németh László.

A vevők átlagos fizetési határideje két nappal, harminckét napra csökkent. Ennek hatására a vevők számláinak teljesítése és a beszállítók kifizetése közötti időtáv egy nappal, tizenkét napra csökkent, aminek az az előnye, hogy ennyivel kevesebb napot kell tudniuk finanszírozni a kkv-knak. A kereskedelmi szektorban 7, az agráriumban 8 nap ez az időtáv. A felmérés adatai szerint a vállalkozások további négy nap rövidülésre számítanak.