Gyorsabb mentőakciót kér Görögország

tőzsdekrízis, tőzsdeválság, pénzügyi krízis, pénzpiac, Görögország
Vágólapra másolva!
Még a 2011-re tervezett hiánycélt sem tudja tartani Görögország, legkevesebb 8 százalék lesz a deficit, ezért a kormány a második görög mentőakció felgyorsítását sürgeti.
Vágólapra másolva!

Görögországban a gazdasági visszaesés miatt nem teljesíthető a 2011-re tervezett államháztartási hiánycél, a pénzügyminisztérium becslései szerint a hazai össztermék (GDP) 7,5 százaléka helyett legkevesebb 8 százalék lesz a deficit, az athéni vezetés ezért sürgeti a második görög mentőakció felgyorsítását - jelentette vasárnap a dpa német hírügynökség.

Az év első hét hónapjában az államháztartás bevételei 1,9 milliárd euróval csökkentek az egy évvel korábbihoz képest, a kiadások viszont 2,7 milliárddal nőttek. A GDP tavaly 4,5 százalékkal csökkent, az idén pedig akár 5,5 százalékos visszaesés is lehet, az eredeti hiánycél így már biztosan nem tartható - vélik a pénzügyi tárca szakértői.

Az államháztartási terv összeomlásával fenyegető helyzet miatt Evangélosz Venizelosz pénzügyminiszter levélben fordult Olli Rehnhez, az Európai Bizottság (EB) gazdasági és monetáris ügyekért felelős biztosához, Jean-Claude Trichet-hez, az Európai Központi Bank (EKB) elnökéhez és Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnökhöz, az euróövezeti tagállamokat képviselő eurócsoport vezetőjéhez.

A görög pénzügyminiszter a 109 milliárd eurós második mentőcsomagról szóló közösségi határozatok végrehajtását sürgeti. Hangsúlyozza, hogy mindenekelőtt a mentőakcióban való részvételért cserébe követelt pénzügyi biztosítékról szóló vitát kell rendezni - jelentette a német hírügynökség a birtokába került levélre hivatkozva.

A héten több euróövezeti tagország jelezte, hogy a finn példa alapján pénzügyi biztosítékot kíván kérni Athéntól. Finnország és Görögország előzőleg abban állapodott meg, hogy Athén 500 millió eurót elhelyez egy finn állami letéti számlán, a helsinki vezetés pedig viszonzásképpen részt vállal az újabb mentőakcióban.

Az EB, az EKB és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői hétfőtől a helyszínen tanulmányozzák a görög válságkezelő program alakulását. Az előző, tavaly összeállított 110 milliárd eurós hitelprogramhoz kapcsolódó megállapodás végrehajtásának ellenőrzése várhatóan szeptemberig tart, és a vizsgálat eredményétől függ, hogy megkapja-e Athén a hitel soron következő 8 milliárd eurós részletét.