A svájci ementáli exportjárt is visszaveti az erős frank

Vágólapra másolva!
A legkeresetebb napi fogyasztási cikkeket, az ementálit és csokoládét gyártó svájci cégek érzik legjobban az erős frank hatását. Az export visszaesése miatt csökken a termelés és a profit is.
Vágólapra másolva!

Erősen visszaveti az ementáli sajt exportját az erős frank: a tejüzemek arról panaszkodnak, hogy termelésük már egyharmaddal csökkent, elsősorban az észak-amerikai kiviteli nehézségek miatt.

Ugyanakkor az európai kivitelt is visszaveti az erős svájci valuta. Az ementáli sajtokat főként európai országokba, elsősorban Olaszországba exportálják. Az európai fogyasztókat pedig nemcsak a frank ereje, de saját gazdaságaik gyengesége is a fogyasztás visszafogására kényszeríti, és ez - svájci közgazdászok szerint - a legkeresettebb napi fogyasztási cikkeken, így az ementálin és a csokoládén mérhető elsőként.

Az egyik svájci tejüzem tulajdonosa szerint átszámítva a tavalyi 7,80 frank helyett már csak 5,49-et keresnek az exportált ementáli kilóján. Mint mondja, 5,30 frank alatt már el kell gondolkodniuk a termelés leállításáról. Egyelőre a svájci gazdaság egésze még a kivételesen erős frank ellenére is jól exportál: júliusban 16,6 milliárd frank volt a kivitel, 3 százalékkal meghaladva az export júniusi értékét.