FIVOSZ: Vállalkozói utánpótlás nélkül nem lesz növekedés

Vágólapra másolva!
Egy vállalkozói szervezet felmérése szerint alacsony a fiatalok vállalkozási hajlandósága, ami szerintük a gazdasági növekedést is visszafoghatja hosszú távon. Tapasztalatuk szerint a gyakorlati ismeretek és a tőke hiányára hivatkozik a legtöbb vállalkozni vágyó fiatal.
Vágólapra másolva!

A Fiatal Vállalkozók Országos Egyesületének (FIVOSZ) felmérése szerint a 15-34 évesek kevesebb mint négy százaléka mer csak saját vállalkozásba fogni - írta a Pénzcentrum.hu.

Az internetes gazdasági lap azt írta, az állam arra kényszerül, hogy fokozatosan kivonuljon korábbi gondoskodó szerepéből, így a gazdasági növekedés egyre nagyobb mértékben az állampolgárok önerején múlik. "Mindez hosszú távú társadalmi-gazdasági folyamatok eredménye, de a változást az utóbbi évek gazdasági válsága jelentősen felgyorsította" - mondta a lapnak Takács Krisztián, a FIVOSZ uniós nagykövete.

A fiatal vállalkozók érdekszervezete szerint az alacsony vállalkozói hajlandóság a gazdasági növekedést veszélyezteti. "Szembe kell néznünk azzal a ténnyel, hogy a mai fiatalok vállalkozó kedvének javítása nélkül a nemzeti jövedelmet megtermelő utánpótlás nem látszik biztosítottnak" - vélte Takács Krisztián.

A szervezet szerint a vállalkozni vágyó fiatalok az alacsony hajlandóságot leggyakrabban a sikeres hazai példák és a gyakorlati útmutatás hiányával magyarázzák, helyette inkább stratégiai és elméleti alapokat kapnak az oktatási rendszertől. A pályakezdőket az felsőoktatás után adminisztratív, adó- és munkajogi ügyek kötik le, és ez elriasztja a fiatalokat a vállalkozástól.

A második leggyakrabban emlegetett ok a tőkehiány, ugyanakkor a fiatalok általában nincsenek tisztában a lehetőségeikkel, akár kényelemből, akár félelemből, de nem kutatnak a forrásbevonási lehetőségek után. "A forráshiány nagyon erős érv, amellyel nem lehet vitatkozni, de sokan már azelőtt feladják, hogy az anyagi kérdések felmerülnének" - vélte Takács Krisztián.