Engedélyezték a devizával való hiteltörlesztést Lengyelországban

Vágólapra másolva!
Devizával is törleszthetővé válnak a devizahitelek Lengyelországban, miután a svájci frank árfolyamának emelkedése miatt módosította az eddigi törvényt a lengyel kormány. A hitelesek eddig csak a hitelező banktól, a bank által felszámított árfolyamon tudtak devizát vásárolni a törlesztéshez.
Vágólapra másolva!

A svájci frank árfolyamának szárnyalása nyomán rendeletet adott ki a devizahitelesek helyzetének könnyítésére a lengyel kormány.
Az új törvény szerint devizával is törleszthetővé válnak a devizahitelek, így a visszafizetendő összeg csökken a banki átváltási árfolyamból adódó, valamint az átváltásért felszámított költségekkel. A hitelesek eddig csak a hitelező banktól, a bank által felszámított árfolyamon tudtak devizát vásárolni a törlesztéshez.

A mostani rendelet elsősorban azokon könnyít, akik külföldi munkavállalás révén vagy egyéb forrásból közvetlenül, illetve a saját banknál jobb átváltási árfolyamon tudnak devizához jutni. A mintegy 38 millió lakosú Lengyelországból 2-2,4 millió lengyel tartózkodik tartósan külföldön, elsősorban munkavállalási céllal. Az emigránsok nagy mennyiségű devizát utalnak haza: 2004 óta átváltva 110 milliárd zlotyt, majdnem 800 milliárd forintot.