Jövő évtől három évre csökken a szakiskolai képzés

Vágólapra másolva!
Csökkent a kétkezi munka becsülete - többek között ez indokolja a kormány azon terveit, hogy 2012-től jóval nagyobb hangsúlyt fektetnek majd az oktatás gyakorlati részére, a szakiskolákban pedig három évre rövidül a képzési idő - mondta Czomba Sándor foglalkoztatásért felelős államtitkár.
Vágólapra másolva!

A kormány a munkaerőpiac valós igényeihez akarja igazítani a szakképzés rendszerét: a képzési idő a szakiskolákban három évre rövidül, és az eddiginél nagyobb hangsúlyt kap a gyakorlati képzés - mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az MTI-nek. A minisztérium szakképzési koncepcióját a kormány már tárgyalta és elfogadta, a törvénytervezet várhatóan késő ősszel kerül az országgyűlés elé. A 2012-es tanévtől várhatóan már az új szakképzési rendszerben tanulhatnak a diákok - fogalmazott az államtitkár.

A rendszer átalakítására azért van szükség, mert az utóbbi években távolodtak egymástól a munkaerő-piaci igények és a szakképzés, valamint csökkent a kétkezi munka becsülete - mondta Czomba. 2012-től a szakiskolákban három évre rövidül a képzési idő, és a diákok a német duális szakképzési modellnek megfelelően nagyobb arányban tanulnak majd gyakorlati tárgyakat. A hároméves képzési idő második és harmadik évében a diákok cégeknél, vállalkozásoknál, tanulószerződés keretében sajátíthatják el szakmájukat.