Csökkent a hamis terméket vásárlók aránya egy felmérés szerint

Vágólapra másolva!
Egy felmérés szerint a lakosság többsége büntetné a hamisítást, de csak kevesen büntetnék a hamis terméket vásárlókat. Eközben kevesebben vásároltak hamis terméket az elmúlt egy évben, mint a korábbi időszakban, leginkább a ruhákat keresték a vásárlók a hamis termékek közül.
Vágólapra másolva!

Tavalyhoz képest csökkent azok aránya, akik gondolkodás nélkül vásárolnának hamis terméket, viszont növekedett azoké, akik megfontolnák - derült ki a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) nevű szervezet kutatásából.

A Tárki által elvégzett reprezentatív felmérés szerint az elmúlt egy évben a megkérdezettek 13 százaléka vásárolt legalább egyszer hamis terméket, ezen belül 8 százalék többször is. Az egy évvel korábbi felmérésben még a megkérdezettek 16 százaléka nyilatkozott így.

A felmérés szerint a magyarok 27 százaléka "bizonyos körülmények között", 3 százaléka pedig bármikor nyitott lenne hamis termék megvásárlására. A hamis termékek között a ruházati termékek iránt a legnagyobb a kereslet, a legkevésbé pedig a hamis gyógyszereket vásárolnák. A kutatás adatai szerint a megkérdezettek 17 százaléka vásárolt is az elmúlt egy évben hamis ruhát, 6 százalék ismerte el, hogy hamis illatszert vett, míg illegálisan másolt szoftvert és CD-t, DVD-t 4-4 százalék.

Az illegálisan letöltők 16 százaléka többször töltött le zenei tartalmat, 14 százalék filmet, 6 százalék szoftvert, míg 4 százalék könyvet. Az illegális letöltés leginkább a fiatalokra jellemző, tízből három 30 év alatti megkérdezett rendszeresen szokott letölteni tartalmakat illegális módon.

A felmérés szerint a megkérdezettek 55 százaléka úgy gondolja: aki hamisítványt árul, bűncselekményt követ el. Ugyanennyien vannak, akik szigorúbb büntetést szeretnének a hamisítóknak és a hamisítványok terjesztőinek, a hamis terméket vásárlók pénzbüntetésével azonban csak 22 százaléknyi válaszadó ért egyet.