Magával húzhatja Magyarországot is a sikeres cseh gazdaság

Vágólapra másolva!
Csehország adóskockázati besorolásának javítása után a térség más országait is felminősíthetik a hitelminősítők az ING Bank közgazdásza szerint. A Standard & Poor's a deficitcsökkentési programot és a viszonylag alacsony államadósságot méltányolta Csehországban.
Vágólapra másolva!

Lengyelország, Oroszország és esetleg Magyarország is felminősítésre számíthat, miután a Standard & Poor's hitelminősítő javított Csehország adóskockázati besorolásán - mondta Simon Quijano-Evans, az ING Bank közgazdásza a Rzeczpospolita című lengyel napilap pénteki számában. Az S&P a korábbi "A"-ról "AA-"-ra javította Csehország hosszú távú külföldi devizaadósi besorolását, míg hosszú távú koronaadósi minősítését "A+"-ról "AA"-ra emelte. Az ING Bank közgazdásza ezután arra számít, hogy hat hónapon belül a térség más országait is felminősítik a hitelminősítők.

A S&P méltányolta a cseh deficitcsökkentési programot és azt, hogy viszonylag alacsony, a GDP 38,5 százalékán áll az államadósság szintje, amely várakozások szerint 43 százalék körül állapodhat meg.

Az S&P szerint a cseh gazdaság kiegyensúlyozott, és vezetői körültekintően irányítják: alacsony a külső eladósodottság, a bankszektornak minimális kitettsége van külföldi devizanemekben, továbbá a nagyrészt független jegybank mind a kamatszinteket, mind az inflációt rendkívül alacsony szinten tartja. A hitelminősítő kiemeli, hogy döntésükhöz hozzájárult az a várakozás, hogy elfogadják és végrehajtják a társadalombiztosítási rendszer reformját, amely csökkenti az idősödő lakossághoz köthető kiadásokat.

A lengyel eladósodás szintje ennél sokkal rosszabb, ezért a lengyel közgazdászok egy része úgy véli, nem túl nagy az esélye annak, hogy az ország jelenlegi "A-" besorolása gyorsan javulhatna. Emellett a hitelminősítők valószínűleg megvárják az október 9-i parlamenti választások eredményét és az új kormány elképzeléseit arról, hogy mennyire szánja el magát a hiány csökkentésére - mondta a lapnak Agnieszka Decewicz, a Bank Pekao elemzője. Csehországban 2010 májusában tartották a legutóbbi választásokat.

Pénzpiaci elemzők mindazonáltal úgy vélik, hogy bár a tízéves futamidejű cseh és lengyel értékpapírok között több mint 2,4 százalékpontos a különbség Prága javára, az értékpapírpiac Csehországban sokkal kisebb és kevésbé likvid, mint Lengyelországban, ráadásul az utóbbiba rekord nagyságú külföldi tőke érkezik. Semmi sem mutat arra, hogy a befektetők bizalma Varsó iránt hirtelen megszakadna.

Lengyelországot a hitelminősítők utoljára 2006-2007 fordulóján minősítették fel. A változtatást akkor a Moody's kezdte, és utolsóként csatlakozott hozzá a S&P.