Barroso: Túlaggódja a piac az olasz és spanyol eseményeket

Vágólapra másolva!
Gazdasági és költségvetési szempontból indokolatlannak nevezte José Manuel Barroso azokat a piaci aggodalmakat, amelyek nyomán szerdán az euró bevezetése óta nem látott magasságokba emelkedtek Olaszország hitelköltségei.
Vágólapra másolva!

"Komoly aggodalomra adnak okot az olasz és spanyol államkötvények piacának fejleményei" - hangsúlyozta szerdai közleményében José Manuel Barroso. Az Európai Bizottság elnöke ugyanakkor gazdasági és költségvetési szempontból indokolatlannak nevezte a piaci aggodalmakat, és rámutatott, hogy a két EU-tagállam igyekszik minden szükséges lépést megtenni gazdaságuk megerősítéséért. Szerdán Olaszország hitelköltségei olyan magasságokba emelkedtek, amilyet Róma az euró bevezetése óta nem látott.

A befektetők azért bizalmatlanok, mert nem tudják, mennyire képes az euróövezet rendszerszinten válaszolni a kialakuló válságra - fogalmazott az elnök, aki emlékeztetett arra, hogy a július 21-ei megegyezés a második görög mentőcsomagról már próbált válaszokat találni a problémákra. Ilyen volt többek között a magánszektor bevonása a teherviselésbe, az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz hatékonyságának növelése, vagy az euróövezet kormányzati szerkezetének megváltoztatása.