Az orosz piactól remél árbevétel-növekedést a Gyulai Húskombinát

Vágólapra másolva!
A tavalyi költséglefaragások és beruházások még nem tették nullszaldóssá a céget, az oroszországi értékesítés azonban jelentősen növelheti a Gyulai Húskombinát árbevételét.
Vágólapra másolva!

A Gyulai Húskombinát Zrt. a korábbi évek 10-15 százalékáról 30 százalékra növelné idén az exportértékesítés arányát, miután jelentősen emelkedett az Oroszországba kiszállított májastermékek mennyisége - közölte Ruck János, az üzem vezérigazgatója.

Ruck János ismertette: az orosz megrendelésnek köszönhetően a májasfélékből a tavalyi háromezer tonna helyett immár ötezer tonnát állítanak elő, így tudták pótolni a korábbi években visszaesett hazai keresletet az évi 10-12 ezer tonnás termelési volumenen belül. Számításai szerint a termelési volumen emelkedésével elérhetik idén a tízmilliárd forintos árbevételt, ezzel stabilabb piaci viszonyokra és gazdálkodásra rendezkedhetnek be.

Ruck János korábban azt mondta, hogy tavaly a korábbi, évi 10 ezer tonnás késztermék-értékesítés csaknem 13 százalékkal csökkent, így bár üzemi szinten 170 millió forinttal lefaragták a költségeket, sőt a termelés racionalizálása érdekében több mint 400 millió forintot befektettek, mégsem sikerült elérni a nullszaldós gazdálkodást. Az év elején megkötött szerződések azonban azt mutatják, hogy 2011-ben egy-másfél milliárd forinttal növekedhet az árbevétel - tette hozzá.

Az orosz piacon való megjelenés azt is jelentette a húskombinát számára, hogy a májasfeldolgozó vonalon is két műszakban termelnek, amit közel ötven dolgozó felvételével tudtak megoldani, így a vállat létszáma elérte a 450 főt.

A vezérigazgató számítása szerint szilárd piaca van Magyarországon a főbb termékeiknek, így a gyulai és csabai kolbásznak, valami a kenőmájasnak is. Utóbbi termékből évek ót a hazai piac harminc százalékát birtokolják.