Húszezer forint támogatást kaphatnak az új pénzvizsgálót vásárló kereskedők

Vágólapra másolva!
A jegybank valamennyi kereskedő és vendéglátással foglalkozó vállalkozás előtt megnyitotta a bankjegyvizsgáló gépekre kiírt pályázatát.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank folytatja a hatékonyabb bankjegyellenőrzést célzó, tavasszal indított programját. A program keretében a cégek a legkorszerűbb, úgynevezett UV-A/C-készülékek nettó árának 60 százalékával - készülékenként legfeljebb 20 ezer forinttal járul hozzá a jegybank a gépek beszerzéséhez - közölte szerdán a jegybank. A gépekkel a készpénzforgalmat bonyolító cégek könnyebben ki tudják szűrni a hamisítványokat.

A jegybank tavasz óta beékezett visszajelzések alapján most úgy döntött, hogy megkönnyíti és lényegesen bővíti a korábban meghirdetett pályázatot: a programban kiskereskedők és vendéglátósok köréből mostantól már nem csak cégek, hanem egyéni vállalkozók is részt vehetnek.

Ráadásul az MNB eltörölte a tevékenységi kört érintő eddigi korlátozást is, vagyis bármilyen kereskedelmi illetve vendéglátó tevékenységet végző cég vagy egyéni vállalkozó igényelheti a támogatást. (A korábbi feltételek szerint azok a kereskedelmi tevékenységet végző cégek pályázhattak, amelyek szerepelnek a nyilvános cégjegyzékben, nyilvánosságra hozták 2010. évi beszámolójukat, üzletük alapterülete nem haladja meg a 400 négyzetmétert, illetve üzletenkénti tavalyi éves árbevételük meghaladja a 10 millió forintot.)

A pályázók az MNB nyilvános termék- és forgalmazói listájáról választhatják ki, hogy hol szeretnék megvásárolni az MNB-támogatás értékével csökkentett áron az UV-A/C-készüléket. A támogatásra fordítható pénzügyi keret összértéke 50 millió forint és okóber 28-ig lehet pályázni.

Ferenczi Barnabás, az MNB készpénz-logisztikai igazgatója a program elindítását májusban azzal indokolta, hogy a hamis bankjegyek elleni védekezés egyik leghatékonyabb eszköze az UV-A és UV-C-fénycsővel egyaránt rendelkező bankjegyvizsgáló eszközök használata. "A legújabb hamisítványok a csak UV-A-fénycsővel ellátott pénzvizsgáló berendezésben akár valódinak tűnhetnek, a különleges ismertetőjegyek zölden fluoreszkálnak, az UV-C-fényforrás alatt azonban a valódi bankjegyek ismertetőjelei vörösek lesznek, a hamisítványoknál pedig zöldek maradnak. Ferenczi közölte: az UV-C-fényforrással ellátott berendezések használatával gyakorlatilag 100 százalékosan kiszűrhetőek a hamisítványok. "Az UV-C-fény alatt vörösen világító ismertetőjegyek festéke ugyanis nagyon nehezen beszerezhető" - mondta akkor Ferenczi. (Az UV-A/C-gépekkel való bankjegyvizsgálatot bemutató képeket itt nézheti meg.)