A regadó felét elengedik, az áfát azonban nem az autó honosításakor

Vágólapra másolva!
A korábban külföldi rendszámmal közlekedő autó honosítását pénzügyi képviselő bevonásával lehet csak megoldani - derül ki az RSM DTM adótanácsadó cég közleményéből. 
Vágólapra másolva!

Szeptembertől szigorodnak a külföldi rendszámú járművek belföldi üzemeltetésének szabályai, a regisztrációsadó-amnesztia még áfakötelezettséget is tartogat az érintettek számára - közölte az adótancsadással foglalkozó RSM DTM Zrt. (A parlament által június végén elfogadott mini-adócsomag szerint a regisztrációs adó felét nem kell megfizetnie annak az autósnak, aki itthon külföldi rendszámú autóval közlekedik, de év végéig magyar rendszámra cseréli le a külföldi rendszámot.)

Kalocsai Zsolt, a cég vezérigazgatója elmondta, az ötvenszázalékos adócsökkentés mellett az ősztől jelentősen szigorodó új szabályozás és a várható szankciók súlya miatt is vonzó a kedvezmény. A csökkentett regisztrációs adó megfizetését követően már kérhető a magyar rendszám, azonban az áfa, valamint a gépjárműadó megfizetése is megjelenik kötelezettségként, hiszen a jelenlegi regisztrációsadó-amnesztia nem terjed ki ezen adónemekre. Emellett az adófizetési kockázatot kezelése érdekében az ötvenszázalékos regisztrációs adó megfizetéséhez és a magyar rendszám megszerzéséhez pénzügyi képviselő bevonását írta elő a jogalkotó. A cégvezető szerint, a pénzügyi képviselő - aki a külföldi cég számára adószámot kér a magyar adóhatóságnál - az adókötelezettség teljesítéséért megbízójával együtt egyetemlegesen felel. Ezért az adóalany által fizetendő ötvenszázalékos regisztrációs adó mellett a várható általános forgalmi adó és gépjármű adó kötelezettséget is figyelembe véve kell bankgaranciát, vagy egyéb garanciát kérnie partnerétől.

"A tízezer feletti külföldi rendszámmal közlekedő közül alig páran érdeklődtek a lehetőségek iránt, azonban többnyire már az is a meglepetés erejével hatott, hogy áfát is kell fizetni, valamint az is, hogy a pénzügyi képviseleti eljárás mit jelent és hogyan működik" - mondta Kalocsai Zsolt. Hozzátette, hogy pénzügyi képviseletet csak legalább ötvenmillió forint jegyzett tőkéjű vagy ekvivalens bankgaranciával rendelkező társaság láthat el, ez könnyű helyzetbe hozza az adóhatóságot: biztosan talál egy olyan tőkeerős felelőst, aki a járműtulajdonos esetlegesen elmaradó adófizetése esetén felelősségre vonható. Kalocsai szerint azonban kérdés, hogy mindezeket figyelembe véve elérhető-e a kívánt cél, a magyar rendszámra történő áttérés és valóban elégséges motiváció-e a kedvezmény valamint a kilátásba helyezett büntetések és szankciók összessége".