Nem indul újabb gazdaságösztönző program az USA-ban

Vágólapra másolva!
Egyelőre elmarad az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed harmadik gazdaságösztönző programja, a Fed elnöke pénteken csak általánosságban beszélt a válságból való kilábalás segítéséről. A New York-i tőzsde gyengülni kezdett a hírre, majd visszakapaszkodott és még erősödni is tudott.
Vágólapra másolva!

Nem jelentett be újabb ösztönzési lépéseket Ben Bernanke, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke pénteki beszédében. A piacok által várt újabb ösztönző intézkedéscsomagról (ez lett volna az úgynevezett mennyiségi enyhítés - nagyszabású kötvényvásárlási program - harmadik fordulója) egyáltalán nem beszélt, csupán azt mondta, hogy a Fed figyelemmel kíséri a gazdaság helyzetét, és megtesz mindent a válságból való kilábalás elősegítésére.

A második lazítási program, melynek során a Fed 600 milliárd dollár értékben vásárolt értékpapírokat, csak két hónappal ezelőtt ért véget, és nem igazán tudta fellendíteni a növekedést. A tőzsdéken ugyanakkor nagy emelkedés indult a bejelentése után.

A Wall Street Journal amerikai üzleti lap internetes verziójának tudósítása szerint Bernanke pénteken kijelentette, bízik benne, hogy a gazdaság erősödése folytatódni fog. Utalt rá, hogy a Fednek vannak még eszközei ennek segítéséhez, de nem mondta meg, hogy milyen lépésekre lehet számítani. Jelezte, hogy a Szövetségi Nyíltpiaci Bizottság (FOMC) következő, szeptemberi ülése a korábban jelzett egy helyett kétnapos lesz.

A New York-i tőzsde vezető indexei hirtelen csökkenésnek indultak, amikor kiderült, hogy elmarad az újabb ösztönző program - annak ellenére, hogy a piacon ezt a verziót tartották valószínűbbnek. Pár perc múlva azonban megfordult a trend, és a mutatók már nemcsak a nyitó értéket, hanem az előző napi zárást is meghaladták.

Egyszázalékos az amerikai gazdaság növekedése

A Commerzbank előzetes elemzése szerint Bernanke a beszéd előtt nehéz helyzetben volt, mert ha a lassuló amerikai gazdasági teljesítménnyel, a recessziós félelmekkel indokolva bejelenti a következő likviditásbővítő csomagot, az a korábbiak kudarcának beismerése is lett volna. Viszont "ha stimulus nélkül marad az amerikai gazdaság, a depresszív hangulat tovább mélyülhet", és tovább lassulhat a gazdaság.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium által pénteken nyilvánosságra hozott adatok szerint a korábban közölt 1,3 százaléknál kisebb ütemben, 1 százalékkal nőtt éves szinten a második negyedévben az amerikai GDP.

A lakossági fogyasztás 0,4 százalékkal bővült április-júniusban, ami kedvezőbb adat a korábban becsült 0,1 százalékos növekedésnél. A kereskedelmi minisztérium tájékoztatása szerint ez 0,3 százalékpontos többletet jelent a GDP-növekedési adatban. A kivitel ugyanakkor kedvezőtlenebbül alakult: 3,1 százakkal bővült, ami mintegy fele az első becslésben szereplő értéknek.

A kereskedelmi minisztérium pénteki közleménye szerint a fogyasztói árak éves szinten 3,2 százalékkal nőttek a második negyedévben, ami magasabb a korábban közölt 3,1 százaléknál. A változékony energia- és élelmiszerárak nélkül számított maginfláció 2,2 százalék volt, szintén 10 bázisponttal magasabb az első becslésben szereplő 2,1 százaléknál.