Alakul a "szuperbizottság", amely a megoldást keresi az amerikai adósság lefaragására

Vágólapra másolva!
Kilenc képviselőt és szenátort már kijelöltek a tizenkét tagú bizottságba, amelynek novemberig kell előállnia egy tervvel az amerikai adósság csökkentésére. Washingtoni elemzők szerint a két párt közötti ellentétek miatt aligha születik közös álláspont a kérdésben.
Vágólapra másolva!

Kétpárti "szuperbizottság" alakul az Egyesült Államokban, hogy megoldást találjon az adósságválságra. A demokrata és republikánus vezetők a tizenkét tag közül eddig kilencet választottak ki. A képviselőknek és szenátoroknak november 3-ig kell előállniuk egy tervvel arra, hogy miként lehet tíz éven belül 1,5 billió dollárt lefaragni az Egyesült Államok 14 billió dolláros adósságából.

Az amerikai politikusok az után döntöttek a bizottság létrehozásáról, hogy a múlt héten a képviselőház 269 igen és 161 nem szavazattal elfogadta az adósságplafon emeléséről szóló megállapodást. Ha a bizottság a határidőig mégsem áll elő ajánlatokkal, automatikusan életbe lépnek a költségvetési csökkentések, amelyek főként a védelmi és a szociális programokat érintik. Előbbiek a republikánusoknak, utóbbiak a demokratáknak különösen fontosak - emlékeztet a BBC brit közszolgálati médium internetes oldala.

Washingtoni elemzők szerint azonban a bizottság nagy valószínűséggel a pártok közötti ellentétek miatt nem fog közös álláspontra jutni, a republikánusok ugyanis az adóemelést, a demokraták pedig a szociális programok megnyirbálását tartják elfogadhatatlannak.

A politikusok munkájával az amerikai választók is mind elégedetlenebbek. Az adósságplafon elhúzódó vitája miatt a CNN legfrissebb felmérése szerint az amerikaiak többsége nem gondolja úgy, hogy saját képviselője megérdemli az újraválasztást.