Egymásra mutogatnak az amerikai politikusok a leminősítés után

Vágólapra másolva!
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed (Federal Reserve) tevékenységére nem lesz hatással, hogy a Standard and Poor's nemzetközi hitelminősítő egy fokozattal, "AA-plusz"-ra rontotta az amerikai államadós-osztályzatot - közölte a bank. A leminősítésről nyilatkozó amerikai politikusok a másik oldalhoz tartozó képviselőket hibáztatják.
Vágólapra másolva!

A Standard and Poor's (S&P) döntése nem gyakorol hatást sem a hitelintézeteknek kiadandó kölcsönökre, sem a nyíltpiaci tevékenységre. Ugyanez vonatkozik az amerikai kormány kezességvállalásával kibocsátott vagy megerősített kincstári kötvényekre és más értékpapírokra - közölte az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed képviselője.

A Standard & Poor's egy fokozattal "AA-plusz"-ra rontotta az Egyesült Államok adósbesorolását az amerikai költségvetési hiány miatt. Az új besorolásra negatív kilátás érvényes, vagyis a következő 12-18 hónapban újabb leminősítés várható. Az Egyesült Államok először veszítette el a lehetséges legjobb, "AAA" adósbesorolását (erről bővebben itt olvashat).

A S&P és az amerikai pénzügyminisztérium péntek esti tárgyalásain a hitelminősítő azt akarta, hogy négyezer milliárd dolláros kiigazítást hajtson végre a kormány a következő költségvetéseken az adósságlimit megemelését lehetővé tévő kongresszusi megállapodás részeként. A hosszú politikai küzdelem után az utolsó pillanatban, a múlt hét végén megkötött egyezség értelmében a következő tíz év során 2100 milliárd dollárral csökkentik a költségvetési hiányt.

A Fehér Ház hivatalosan még nem nyilatkozott, de Dan Pfeiffer, Barack Obama elnök kommunikációs igazgatója a republikánus párti politikusokat hibáztatta, amikor a Twitteren közzétett üzenetében úgy fogalmazott, hogy "ez nem azért történt, mert egy földrengésben összedőltek gyáraink vagy pestis sújtaná munkásainkat. Ez a kongresszus volt. Különösen a kongresszusbeli republikánusok".

Harry Reid, a szenátus demokrata párti többségének vezetője kijelentette: az S&P döntése ismét alátámasztja, hogy a költségvetési hiány csökkentésében kiegyensúlyozott megközelítésre van szükség, és a kiadások csökkentésének együtt kell járnia a bevételnövelő intézkedésekkel. John Boehner, a képviselőház republikánus párti elnöke viszont a kormányzat évtizedek óta tartó, nyakló nélküli költekezésének következményét véli felfedezni az amerikai adósosztályzat leminősítésében. Jim DeMint republikánus szenátor Timothy Geithner pénzügyminiszter lemondását követelte.