A külföldi vevőkön keresztül sújtja a gyenge forint a magyar exportcégeket

Vágólapra másolva!
A gyenge forint elvileg jót tesz a magyar exportcégeknek, a szélsőséges árfolyammozgások azonban növelik kockázataikat és legrosszabb esetben a külföldi vevők fizetőképességét is veszélyeztetheti. A Coface hitelbiztosító adatai szerint a régió országaiból leginkább a szlovák és román cégek hitelbesorolásra romlott az elmúlt években.
Vágólapra másolva!

Az árfolyammozgások miatt óvatosnak kell lenniük a külpiacokon aktív magyarországi vállalkozásoknak, mivel bár a forint gyengülése jót tesz nekik, a külföldi partnercégek fizetőképességét veszélyeztetheti - állította a Coface Hungary nemzetközi hitelbiztosító legfrissebb adatai alapján.

Az elmúlt időszak gyors árfolyammozgásai közvetetten és közvetlenül is érinti a külkereskedelem szereplőit. A Coface szerint Magyarország legjelentősebb exportpiacai között van az a négy (cseh, lengyel, román és szlovák), amelyeket ugyan elvben jól ismernek a külpiacon aktív magyar vállalkozások, mégis a szokásosnál is óvatosabban kell a jelen helyzetben megszűrni az ottani cégeiket.

Ennek oka, hogy bár az euró és a dollár forinttal szembeni erősödése jót tesz a magyar exportcégeknek, a másik oldalon, vagyis a külföldön importáló cégnél ez rontja a fizetőképességet. Ez növeli a magyarországi cég kockázatát, mivel a külföldi cég bedőlésével a vevőjét veszítheti el.

A Coface szerint önmagában már az is növeli a kockázatot, hogy gyorsan ingadoznak az árfolyamok. A hitelbiztosító szerint Magyarországon a bankok és brókercégek devizakockázatra vonatkozó biztosítási kínálata nem megfelelő, ezért a cégek nehezen tudják fedezeti ügyletekkel biztosítani magukat az árfolyam-ingadozások ellen. Ugyanakkor a Coface tapasztalatai szerint egyre nagyobb figyelmet fordítanak a vállalkozások a kockázatkezelésre.

Coface adatai szerint az elmúlt években folyamatosan nőtt azoknak a közép- és kelet-európai cégeknek a száma, amelyek üzleti szempontból kockázatosabb besorolást kaptak a hitelminősítőktől. Az elmúlt időszak cseh, lengyel, román és szlovák trendjei sem túlságosan bíztatóak: ugyanis nőtt a kockázatosabb és a közepesen kockázatos cégek aránya, ezen belül különösen romlott a szlovák és a román cégek megítélése.