Elkapkodták a hároméves magyar adósságpapírokat

Vágólapra másolva!
Az öt- és tízéves papírokra visszafogott befektetői érdeklődés volt a csütörtöki aukción, ám a hároméves papírok sikere miatt a tervezettnél több állampapírt értékesített az ÁKK. A hozamok a két héttel ezelőtti aukcióhoz képest jelentősen, durván fél százalékponttal csökkentek.
Vágólapra másolva!

A tervezettnél nagyobb mennyiségben adott el magyar államkötvényeket az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a csütörtöki aukción. A kibocsátó 15 milliárd értékű csomagot hirdetett eladásra a hároméves papírokból, a befektetők pedig közel hatvanmilliárd forint értékben tettek ajánlatokat. Az ÁKK a nagy érdeklődés miatt végül 7,5 milliárd forinttal, 22,5 milliárd forintra növelte a kibocsátott mennyiséget.

A hosszabb futamidejű papírok kevésbé voltak népszerűek a befektetők körében. Az ötéves kötvényből 20, a tízévesből 15 milliárd forintos mennyiséget akart eladni az ÁKK. Az előbbi csomagra 27, az utóbbira viszont csak 14 milliárd forint értékben jöttek ajánlatok a piaci szereplőktől, így tízéves kötvényeket csak tízmilliárd forintért bocsátott ki az ÁKK. Összességében 50 milliárd forintos csomagot kínált fel a befektetőknek, a hároméves papírok sikere miatt végül 2,5 milliárd forinttal több kötvényt értékesített a kibocsátó.

A hozamok vegyesen alakultak. A szerdai piaci értékekhez képest a hároméves kötvény hozama 1 bázisponttal csökkent, míg az öt- és tízéves papíré 8 bázisponttal növekedett, a két héttel ezelőtti aukción eladott - azonos futamidejű kötvények - hozamához képest azonban 67-41 bázisponttal, azaz durván fél százalékponttal csökkentek. (A hozam azt mutatja meg, hogy a befektetők mekkora felárat kérnek azért, hogy kölcsönt nyújtsanak Magyarországnak. Az állampapírok sajátossága pedig, hogy nagy kereslet esetén növekszik az árfolyamuk, ezzel párhuzamosan pedig csökken a hozamuk. Azaz fokozott kereslet esetén a befektetők alacsonyabb hozam mellett is hajlandóak hitelt biztosítani.)