A Fed nem változtatott az irányadó kamaton, 273 forint fölé ugrott a svájci frank

svájci frank, devizahitel, forint árfolyam, adósság,
Vágólapra másolva!
Nem változtatott irányadó kamatlábán az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed monetáris tanácsa. Az amerikai kamatszint így továbbra is a rendkívül alacsony 0,00-0,25 százalék. A Fed közleménye után a svájci frank árfolyama átlépte a 273 forintot.
Vágólapra másolva!

Még legalább két évig a jelenlegi alacsony szinten, 0,00-0,25 százalékon tartja irányadó kamatlábát a Fed - közölte az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a monetáris tanács Szövetségi Nyíltpiaci Bizottság (FOMC) kamatdöntő ülését követően. A szervezet közölte, hogy erről hét támogató és három ellenszavazattal született döntés. A bejelentés ellen szavazók a korábbi jegybanki retorika megtartása, azaz az elnyújtott ideig tartó alacsony kamatszint mellett álltak ki.

A kamatdöntés indoklása szerint az amerikai gazdaság idei növekedési üteme lényegesen elmarad a Fed által korábban várttól, ezért a gazdasági növekedés ösztönzésének számos lehetőségét áttekinttette a szervezet. Korábban az amerikai kereskedelmi minisztérium az gazdasági elemzői becsléseknél jóval alacsonyabb első és második negyedévi növekedési ütemről számolt be.

A romló gazdasági kilátások hatására nagyot estek a világ részvénypiacai az elmúlt hetekben, amiért a piaci szereplők azt remélték, hogy a Fed gazdaságösztönző intézkedéseket jelent be. A jegybank közleményében csupán arról tájékoztatott, hogy a FOMC számos lehetőséget megvitatott a gazdasági növekedés ösztönzésével kapcsolatban.

A szervezet bejelentésére estek az amerikai részvénypiacok. Az egész napos jelentős erősödés után a 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 0,29 százalékos gyengüléssel, míg a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 0,69 százalékos, az S&P 500-as mutató pedig 0,22 százalékos pluszban állt. A New York-i értéktőzsde vezető mutatói a zárásra magukhoz tértek. A 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 429,69 ponttal, azaz 3,97 százalékkal 11.239,54 pontra nőtt. Az S&P 500-as mutató 53,11 ponttal, 4,74 százalékkal 1172,57 pontra gyarapodott. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 124,83 ponttal, 5,29 százalékkal erősödött és 2482,52 ponton zárt.

Nagyot ugrott a svájci frank forint árfolyama is, amely átmenetileg megközelítette a 274 forintot. A frank jegyzése nem sokkal fél kilenc előtt 273,43 forint volt, míg a kamatdöntés előtt 264,75 forinton jegyezték. Az euró frank árfolyama pedig rövid időre a történelmi mélypontnak számító 1,0071 frankra zuhant. Éjfél után korrigált a forint: egy svájci frank 262 forintot ért.