Visszafogottan várják a cégvezetők adminisztrációs költségeik csökkentését

Vágólapra másolva!
Bár a cégvezetők ismerik a kormánynak az adminisztratív terhek csökkentéséről szóló programját, nagy többségük még nem tapasztalta annak gyakorlati hasznát, és az ezzel összefüggő várakozások is meglehetősen visszafogottak - áll a K&H Bank felmérésében, amely hétszáz kis- és közepes vállalkozás cégvezetőinek megkérdezésével készült.
Vágólapra másolva!

Az adminisztratív terhek csökkentéséről szóló kormányzati program gyakorlati hasznát a cégvezetők többsége még nem tapasztalta, és az ezzel összefüggő várakozások is egyelőre meglehetősen visszafogottak - olvasható K&H Bank felmérésében. A 700 kis- és közepes vállalkozás (kkv) cégvezetőinek megkérdezésének hátterében az áll, hogy uniós összehasonlításban a magyar cégek ilyen irányú költségei kiemelkedően magasak, a hazai GDP mintegy 10,5 százalékát teszik ki, ami az uniós átlag háromszorosa - rögzíti a bank közleménye.

A magas adminisztrációs terhek a kisvállalati szektort sújtják leginkább, hiszen az egy munkavállalóra jutó adminisztrációs költségek itt a legmagasabbak - fogalmazott Németh László, a bank kkv marketing főosztályának vezetője, aki szerint a felmérésből az derül ki, hogy miközben a cégvezetők a szándékokat ismerik, túlnyomó többségük még nem tapasztalta azok gyakorlati hasznát, és várakozásaik is visszafogottak. A megkérdezett cégvezetők közel hetven százaléka mondta, hogy tisztában van a kormánynak az adminisztrációs terhek csökkentésére vonatkozó szándékával, a cégek negyede a költségcsökkentő csomag tartalmát is ismeri. Ugyanakkor a csomagról felületesen vagy részletesen informált cégek csupán 18 százaléka véli úgy, hogy ezek az intézkedések valamilyen mértékben hozzájárulnak majd költségeik csökkentéséhez.

A márciustól megújult pályázati struktúrában elérhető uniós forrásokról a kkv-vezetők azt mondták: többségük tájékozódott a pályázati feltételek egyszerűsítéséről, de közülük csupán nyolc százalék jelezte, hogy ezek az intézkedések megkönnyítették a pályázatok benyújtását.