A vártnál jobb amerikai munkanélküliségi adatok feljebb húzták a tőzsdéket

Vágólapra másolva!
A várakozásoknál több munkahely jött létre az Egyesült Államokban júliusban, a pozitív hír javított a zuhanásban lévő tőzsdeindexeken.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban 117 ezer munkahely jött létre idén júliusban, és 9,1 százalékon állt a munkanélküliség - derül ki az amerikai munkaügyi minisztérium jelentéséből, amit a New York Times idéz. A 100 ezer feletti új munkahely magasabb, mint a lap által idézett elemzői várakozás volt, és az előző havi adatot is jóval meghaladja, mivel júniusban összesen 18 ezer új munkahely jött létre. A munkanélküliség korábban 9,2 százalékos volt.

A hír hatására valamivel pozitívabb hangulat alakult ki az európai tőzsdéken, de összességében még mindig lefelé mutató a trend. A német DAX két százalékot javított, a pesti tőzsde egyik vezető papírja, az OTP a 6,9 százalékos mínuszból 1 százalékos mínuszba került a tegnap esti árfolyamához képest.

Pénteken ez számított az első számú gazdasági hírnek, mert a befektetők számára fontos jelzés az amerikai gazdaság növekedéséről. (A jelentés egész pontosan a nem mezőgazdasági szektorban létrejött munkahelyekről szólt.)

Jason Ware, az Albion Financial Group vezető elemzője a Reutersnek azt mondta, az adat nagyon fontos, mert a gazdasági kilátásokról ad képet, ha ugyanis magas a munkanélküliség, és nem növekszik a foglalkoztatás, akkor nem lehet jelentős bővüléssel számolni.

Csütörtök meredeken zuhantak a nemzetközi tőzsdék, jelezve, hogy a piacok nem bíznak a globális gazdasági növekedésben, és elégtelennek látják az amerikai és európai adósságválság kezelését. A csütörtöki amerikai zuhanásokat ázsiai tőzsdepánik követte, és az európai mutatók is a negatív tartományban mozognak pénteken.