Minden diákhiteles kérheti törlesztőrészletének mérséklését

Vágólapra másolva!
Több ponton is módosította a kormány a diákhitelről szóló rendeletet. A jövőben a gyesen lévő kismamák egyszerűbben igényelhetik a célzott kamattámogatást, a törlesztőrészletek két évre történő mérséklését pedig általános lehetőségként vezették be.
Vágólapra másolva!

A kormány módosította a hallgatói hitelrendszerről szóló rendeletet, a változásokat fokozatosan, fél éven belül vezetik be. Az egyik legfontosabb módosítás, hogy a gyesen és gyeden lévő kismamák egyszerűbben igényelhetik a célzott kamattámogatást - derül ki a Diákhitel Központ Zrt. hétfői közleményéből. Célzott kamattámogatásnál a kedvezményezett időszak alatt a diákhitel kamatterheit az állam átvállalja. A jövőben az erre való jogosultságot és annak időszakát a Diákhitel Központ maga állapítja meg, korábban ezt a Magyar Államkincstár tette.

További változás, hogy a gazdasági válság kedvezőtlen hatásainak tompítása érdekében 2009-ben bevezetett törlesztőrészlet mérséklését általános lehetőségként biztosítják - kérelmezési időkorlát nélkül - átmeneti, legfeljebb 2 éves időtartamra. A törlesztőrészlet mérséklését azok vehetik igénybe, akik már nem a minimálbér (első 2 törlesztési év), hanem a 2 évvel korábbi jövedelmük alapján törlesztik a diákhitelüket.

Bővül a törlesztési kötelezettség szüneteltetésére vonatkozó jogcím, új elemként és ellátási formaként folyamatosan bevezetik a rehabilitációs járadékot. Nem kell törleszteni mindaddig, amíg az ügyfél a felsőoktatásban tanul, törlesztési kötelezettségét szüneteltetheti, vagy ha gyermekvállalással és rokkantsággal kapcsolatos meghatározott ellátásokban részesül - olvasható a közleményben.

Végleges rokkantság esetében a Diákhitel Központ az eddigi szabályozás szerint az öregségi nyugdíjkorhatár elérésekor törölte az ügyfelek tartozását. A jövőben ezt a rokkantságot megállapító határozat kézhezvételét követően teszik meg, abban az esetben, ha az ügyfél állapota véglegesnek tekinthető.

Eddig kizárólag a költségtérítéses képzésben részt vevő diákok élhettek azzal a lehetőséggel, hogy a szemeszter kezdetén a diákhitel egészét vagy egy részét közvetlenül átutalják a felsőoktatási intézménynek. Most ezt az államilag finanszírozott képzésben tanuló hallgatók is igénybe vehetik a tanulmányi rendszerben nyilvántartott pénzügyi kötelezettségek teljesítésére.

A nem törlesztő ügyfelek számára fontos változás, hogy a hallgatói hiteltartozások állami adóhatósági végrehajthatóságára nem az adójogi, hanem a polgári jogi szabályok lesznek irányadók a jövőben, ezáltal az adóhatóság kényszerítő eszközeit hosszabb ideig lehet igénybe venni, az eddigi 5 és fél éven túli időtartamban is - derül ki a Diákhitel Központ közleményéből.