Rekordot döntött az építőipari felszámolások száma

Vágólapra másolva!
Újabb rekordot döntött a felszámolások száma az építőiparban, aminek az lehet az oka, hogy a tavalyi építkezések után ki nem fizetett követeléseket most hajtják be a hitelezők.
Vágólapra másolva!

Több mint 1100 építőipari céggel szemben indult felszámolási eljárás 2011 második negyedévében, ez újabb abszolút negatív rekord az ágazat történetében - derült ki az Opten legfrissebb adataiból. A szektor évek óta tartó leépülése következtében ez több mint duplája a 2006 második negyedévében bedőlt cégeknek, és csaknem duplája a válság előtti utolsó év, azaz a 2007 második negyedévi 600 felszámolásának.

Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója szerint a magas szám oka lehet, hogy az előző évi építési főszezonban elvégzett, de ki nem fizetett munkák után a vállalkozóknak ilyenkor tőkére van szükségük az új megrendelések megkezdéséhez, ezért utolsó esélyként megindítják az eljárásokat az adósokkal szemben.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az előző és az idei év első öt hónapját összehasonlítva 8,3 százalékos a különbség az építőipari termelés volumenében hazánkban a tavalyi év javára, de van olyan megye, ahol akár az ötven százalékot is eléri a visszaesés mértéke.