Tizenöt milliárd forint jut az innovációs együttműködések támogatására

Vágólapra másolva!
Az együttműködő innovatív vállalkozások közös, a klaszter érdekét is szolgáló technológiai innovációs projektjeinek segítése a célja a fejlesztési ügynökségnek a Széchenyi-tervben elkülönített pályázatának, amely értéke 15 milliárd forintra rúg.
Vágólapra másolva!

Az új Széchenyi-tervben (ÚSZT) kiemelten kezelik az együttműködést megvalósító akkreditált innovációs klaszterek támogatását, jelenleg két pályázat is nyitott kifejezetten számukra több tízmilliárd forintos kerettel - hangsúlyozta Siba Ignác, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) irányító hatóságának főigazgatója.

Barta E. Gyula, a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ (MAG) Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy az innovációs klaszterek támogatása a jövőben is a gazdaságfejlesztés fontos eszköze lesz. A témával korábban foglalkozó Pólus Programirodát integrálták a MAG Zrt. szervezetébe, és a jövőben Klaszterfejlesztési Irodaként működik tovább, az akkreditált innovációs klaszter cím megszerzésének feltételeit a piaci körülményekhez igazítva átdolgozták, a változásokkal a klaszterek ügyét magasabb szintre emelték.

Siba Ignác elmondta, hogy a GOP-ban az akkreditált innovációs klaszterek közös technológiai innovációjának támogatására kiírt pályázat célja az együttműködő innovatív vállalkozások közös, a klaszter érdekét is szolgáló technológiai innovációs projektjeinek segítése, illetve a műszaki fejlesztés hátterének biztosítása az adott klaszter több tagja által tulajdonolt projekttársaságok támogatása révén.

A konstrukció kerete 2011 és 2013 között 15 milliárd forint. A projektötletek benyújtására 2011. július 15-től a keret kimerüléséig van lehetőség.

A főigazgató egy másik pályázatról elmondta, hogy az akkreditált klasztertagvállalatok komplex technológiai innovációjának támogatására 2011. és 2013. között 12 milliárd forint keret áll rendelkezésre. Eddig 1,5 milliárd forint támogatási igény érkezett be, ami időarányosan jónak tekinthető - tette hozzá. Kifejtette, a nemrégiben megnyílt lehetőség iránt az év második felében várható nagyobb érdeklődés. Felhívta a figyelmet arra, hogy a klaszterek támogatási lehetőséget találnak még a GOP további kutatás-fejlesztési pályázatain is.

A MAG Zrt. vezérigazgatójának tájékoztatása szerint Magyarországon jelenleg 25 innovációs klaszter címmel rendelkező szervezet működik. A közeljövőben lejár az akkreditációjuk, amelyet már az új rendszerben újíthatnak meg.

Kifejtette, a regionális operatív programokban támogatott fejlődő klaszterekből pedig 67 esetében látszik, hogy képes megszerezni az akkreditációt. A cél az, hogy a magyar akkreditált innovációs klaszterek nemzetközi szinten is megállják helyüket - tette hozzá Barta E. Gyula.