Rekordszámú cégfelszámolás indult az első fél évben és júniusban

Vágólapra másolva!
Rekordszámú céget számoltak fel, a bekeményítő hatóságok miatt pedig 65 százalékkal nőtt a végelszámolások száma az év első felében. Júniusban 2116 céggel szemben indítottak fizetésképtelenségi eljárást a hitelezők, ami abszolút havi rekord.
Vágólapra másolva!

Soha annyi felszámolás nem indult még Magyarországon egyetlen hónap, illetve egyetlen fél év alatt, mint most júniusban, illetve az első hat hónapban - közölte az Opten céginformációs szolgáltató keddi sajtótájékoztatóján.

Idén, az első fél évben 9500 céggel szemben indult felszámolási eljárás, ami azt jelenti, hogy egy héten belül átlépi a tízezres határt az Opten számlálója. Csak júniusban 2116 céggel szemben indítottak fizetésképtelenségi eljárást a hitelezők, ami abszolút rekord. Korábban egyetlen hónapban sem közelítette meg a felszámolások száma a kétezret.

Végelszámolással az első félévben 11 778 cég megszüntetését kezdeményezték, ami kiugróan magas, 65 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest.

"A végelszámolások megugrása mögött a hatóságok intézkedései húzódnak meg, a NAV és a cégbíróságok eljárnak azokkal a cégekkel szemben, amelyek nem adják le időben előző évi mérlegeiket, és ennek a folyamatnak a végeredménye a mind gyakrabban elrendelt kényszer-végelszámolás" - közölte az Opten igazgatója a sajtótájékoztatón.

A cég szerint továbbra is sok az adósságszédelgő és az olyan magánszemély, aki adósságot hátrahagyó cége után rövid időn belül új céget alapít. "A felszámolt cégek több mint felének tulajdonosai azonnal megjelennek a piacon egy újabb, gyakran hasonló profilú céggel, holott a törvény következetes alkalmazásával ezek az emberek eltilthatók lennének a cégvezetéstől" - mondta az Opten igazgatója. Részben ennek tudható be az Opten szerint, hogy továbbra is magas az új alapítású cégek száma: az első fél évben csaknem 25 ezer új céget jegyeztek be.

Az idei kilátásokat illetően az igazgató úgy vélekedett, hogy a fizetésképtelenségi eljárások száma magas szinten stabilizálódhat: a felszámolásoké elérheti a 19 ezret, a végelszámolásoké pedig a 25 ezret. A magyar gazdaságban jelenleg 560 ezer társas vállalkozás van, ezeknek mindössze a 8 százaléka éri el a 100 millió forintos árbevételt.