Őrizetben az Audit korábban feljelentő természetvédő

Vágólapra másolva!
Vesztegetés megalapozott gyanújával őrizetbe vették a Tiszántúli Természetvédők Társulatának elnökét. A debreceni férfit az Audi jelentette fel, az ügyészség jogtalan előny kérésével vádolja.
Vágólapra másolva!

Előzetes letartóztatásba helyezték a Tiszántúli Természetvédők Társulatának elnökét. A debreceni székhelyű zöldszervezet április végén támadta meg az Audi-gyár bővítésére kiadott környezethasználati engedélyt, majd később visszavonta a keresetet.

A debreceni férfit az Audi jelentette fel. Vesztegetés megalapozott gyanúja miatt egy hónappal ezelőtt már őrizetbe vették, de akkor néhány nap után szabadon engedték. A gyanúsított előzetes letartóztatását azonban később - ügyészi fellebbezést követően - a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság elrendelte.

A Kisalföld című lap információi szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai iratokat és egy számítógépet is lefoglaltak a természetvédőtől. Az újság úgy tudja, a zöldszervezet tagjai közül csak az elnököt tartóztatták le.

A férfit jogtalan előny kérésével vádolják, amelynek büntetése akár öt év szabadságvesztés is lehet. A Tiszántúli Természetvédők Társulatának a Kisalföldhöz eljuttatott közleménye szerint a szervezet nem kért és nem fogadott el jogtalan előnyt az Audi-beruházáshoz köthető közigazgatási és jogi eljárás alatt.

A német Volkswagen-csoporthoz tartozó Audi győri leányvállalatának beruházását Orbán Viktor miniszterelnök és Rupert Stadler, az Audi AG igazgatótanácsának elnöke jelentette be tavaly szeptemberben. A magyar kormányfő azt mondta: az Audi 900 millió eurós (252 milliárd forint) beruházással bővíti ki győri gyárát, amelyben 1800 új munkahely létesül, és 2 százalékpontos növekedési potenciált jelent majd a magyar gazdaságnak.

A gyárbővítésre kijelölt ingatlan természetvédelmi terület. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter január végén bejelentette: az Európai Bizottság kiemelt közérdekre hivatkozva jóváhagyta a Natura 2000 program keretében az Audi győri beruházásához szükséges terület átminősítését, amely így szabaddá vált.