Már idén száz ember kap állást az Opel új magyar üzemében

Vágólapra másolva!
Az ütemtervnek megfelelően halad az Opel tavaly bejelentett szentgotthárdi gyárbővítő beruházása, amelynek eredményeként 2015-re készül el a német autógyártó legnagyobb európai motorgyára. A magyarországi Opel egyébként a magyar piacon jövőre megjelenő Ampera modelltől a márka erősödését várja Magyarországon.
Vágólapra másolva!

Az Opel a magyar piacon az első fél évben 2980 darab személyautót és kisteherjárművet adott el, ez pedig 11,6 százalékos piaci részesedést biztosít a márkának, ami 2 százalékponttal haladja meg az előző év azonos időszakában feljegyzett adatot - közölte hétfőn az Opel Magyarország márkaigazgatója, Kovács Tamás Budapesten.

A összpiacinál 10 százalékkal erősebb bővülést Kovács szerint a gazdasági válságot követő átszervezés után módosított értékesítési stratégiának köszönhető, amelyben a hosszú távon eredményesebb márkaépítés került előtérbe.

Az Amperban bízik az Opel

A márkaigazgató közölte, hogy az Opel magyarországi értékesítésében továbbra is jelentős súlyt, 70 százalékot képviselnek a céges eladások, ugyanakkor a magánvevők körében az Opel jelenleg a legnépszerűbb márka. Kovács hozzátette azt is, hogy a cég nemrégiben csökkentette ugyan egész évre szóló értékesítési becslését, de úgy véli, a magyar piac bővülése az idén eléri a 10 százalékot, és 2-3 éves távlatban ismét évi 100 ezer darabos lehet az újautó-értékesítés. 2014-15-re már 150 ezres piaccal számolnak.

Kovács Tamás nagy reményeket fűz - elsősorban a márkaépítés szempontjából - a magyar piacon 2012-ben megjelenő elektromos autóhoz, az Opel Amperához. A modellt jelenleg Amerikában gyártják, de Európában már folyamatosan bővülnek a megrendelései. Június végén, Orbán Viktor miniszterelnök rüsselsheimi látogatásakor elhangzott, hogy az Opel az elektromos autók gyártása területén is együttműködést ajánlott Magyarországnak. Kovács Tamás ezzel kapcsolatban annyit mondott, hogy konkrétumokról még nincs szó, de az ilyen egyeztetések készítik elő a jövő üzleteit.

Jól halad a legnagyobb Opel-motorgyár építése

Kovács Tamás azt mondta: az Opel és Magyarország kapcsolatában a szentgotthárdi gyárnak van a legfőbb szerepe. Hozzátette: a motorgyár bővítését szolgáló 500 milliós beruházás az ütemterv szerint halad, és 2012-ben megindulhat a gyártás, amelynek eredményeképpen a gyár a márka valamennyi modellje számára szállít majd motorokat. Az idén már száz dolgozót vesznek fel az üzembe, ahol a tavaly ismertetett tervek szerint nyolcszáz ember kap munkát, és további kétszáznak pedig közvetve ad majd munkát a gyár.

Az Opel beruházását Orbán Viktor miniszterelnök és Reinald Hoben, a német autógyártó Opel alelnöke jelentette be tavaly szeptemberben. Az 500 millió euró értékű beruházással megduplázódik a szentgotthárdi gyártóbázis létszáma, az új gyáregység 2015-re készül el teljesen, de 2012-től már termelni fog. Euro 6-os károsanyag-kibocsátási normákat teljesítő dízel- és benzinmotorokat készítenek majd itt, évente legalább 500 ezer darabot, korábban Szentgotthárdon évi 460 ezer, a válság alatt 220 ezer motort gyártottak. Az évi 500 ezres mennyiség az Opel összes európai eladásának a felét teszi ki, a szentgotthárdi üzem pedig öt év múlva az Opel legnagyobb motorgyártási kapacitását biztosítja a világon.