Nem okozna pánikot a piacon az USA leminősítése elemzők szerint

Vágólapra másolva!
Londoni elemzők szerint a kötvénypiacok "nagy nyugalommal" szemlélik az amerikai adósságlimit emelése körüli politikai perpatvart, mert a befektetők biztosak az utolsó pillanatban megszülető kompromisszumban. A szakértők úgy vélik, kétséges, hogy az Egyesült Államok esetleges leminősítése az amerikai kincstárjegyek széleskörű, pánikszerű eladását eredményezné.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok esetleges leminősítése nem okozna kiterjedt piaci pánikot, mivel nem valószínű, hogy az amerikai kormányzat tényelegesen törlesztésképtelenné válna - vélekedtek csütörtöki helyzetértékeléseikben londoni pénzügyi elemzők.

A Moody's Investors Service szerdán leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette az Egyesült Államok lehetséges legjobb, "Aaa" kormánykötvény-besorolását. A hitelminősítő véleménye szerint ugyanis fennáll a lehetősége annak, hogy az adósságlimitet a Fehér Ház és a Kongresszus közötti vita miatt nem sikerül időben megemelni a kamat- vagy tőketörlesztési mulasztás elkerüléséhez, és így megvan egy "rövid ideig tartó" törlesztési hátralék kialakulásának "csekély, de növekvő kockázata".

A Capital Economics, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi és befektetési tanácsadó központ csütörtöki elemzése szerint azonban kétséges, hogy az Egyesült Államok esetleges leminősítése az amerikai kincstárjegyek széleskörű, pánikszerű eladását eredményezné, feltételezve, hogy az állampapírokat tartó befektetők továbbra is hozzájutnak pénzükhöz, és az amerikai kormány nem kerül törlesztési hátralékba.

A Capital Economics kiemeli, hogy a közkézen lévő amerikai államadósság jelenleg az Egyesült Államok éves GDP-értékének 65 százalékával egyenlő, ami a II. világháború óta a legmagasabb hányad, akkor rövid ideig ez az arány meghaladta a 100 százalékot.

Ha azonban a Kongresszus viszonylag rövid időn belül - például legkésőbb a jövő évi elnökválasztás után nem sokkal - egyezségre tud jutni egy hiteles deficitcsökkentő stratégiáról, akkor valószínűtlen, hogy az amerikai államadósságba vetett befektetői bizalom tartósan megrendülne. Ha pedig egy esetleges leminősítés cselekvésre serkentené az amerikai törvényhozást, annak középtávon még akár kedvező hatása is lehetne az amerikai kincstárjegyek árfolyamára - áll a Capital Economics csütörtöki londoni elemzésében.

A Commerzbank londoni befektetési részlegének értékelése szerint a kötvénypiacok változatlanul "nagy nyugalommal" szemlélik az amerikai adósságlimit emelése körüli politikai perpatvart, és jelenleg nincs nyoma az amerikai kötvényhozamokra ható, felfelé irányuló nyomásnak, mivel a befektetők biztosak az utolsó pillanatban megszülető kompromisszumban.