Szankciókkal számolhatnak a 300 ezer alatti bérek emelését elmulasztó cégek

Vágólapra másolva!
A cégeknél dolgozók kétharmadának a kormány által mondott mértékben kell megemelni a 300 ezer forintnál kevesebbet keresők bérét, különben szankciókkal számolhatnak a parlamentben hétfőn elfogadott törvénymódosítás szerint.
Vágólapra másolva!

A parlament hétfőn 244 igen, 86 nem, 1 tartózkodás mellett fogadta el a cégeket béremelésre ösztönző javaslatot, amelyet több kormánypárti - többek között Rogán Antal, a gazdasági bizottság fideszes elnöke - nyújtott be június közepén. A törvénymódosítás eredményeként a következő két évben szankciókkal kell számolniuk azoknak a cégeknek, amelyek a bruttó 300 ezer forint alatti munkabéreket nem a kormány által rendeletben megszabott mértékben emelik meg.

Az előírt munkabéremelést elmulasztó munkáltatók a rendezetlen munkaügyi kapcsolattal rendelkező munkáltatókra vonatkozó jogkövetkezményeket kockáztatják. Ez azt jelenti, hogy a béremelést elmulasztó cégek nem tehetnek ajánlatot közbeszerzési eljárásban, nem kaphatnak támogatást a költségvetésből és az elkülönített állami alapokból, elesnek a különböző ágazati szabályozásokban meghatározott kedvezményektől, valamint felkerülnek a béremelést elmulasztó nyilvános hatósági listára. Ha egy cég a dolgozók kétharmadánál eleget tesz az elvárt mértékű béremelésnek, akkor nem kell szankciókkal számolnia.

A szóban forgó törvényjavaslat elfogadása nem jelent meglepetést. Idén február 16-án hozta létre a kormány a bér- és adómonitoring-bizottságot, amelynek vezetője Rogán Antal lett, aki az elmúlt hónapokban több interjúban és sajtótájékoztatón is utalt arra, hogy azoktól a cégektől, amelyek nem teljesítik az OÉT-megállapodásban foglalt négy-hat százalékos bruttó béremelést, esetleg megvonnák az uniós támogatásokat egy - várhatóan májusra elkészülő - törvényjavaslat segítségével.