Kedden indulnak a tárcaegyeztetések a költségvetésről

Vágólapra másolva!
A korábban megszokottnál kevesebb idejük lesz a minisztériumoknak az egyeztetésre a jövő évi költségvetés számairól. A folyamat kedden indul, miután a Nemzetgazdasági Minisztérium hétfőn kiadta a tervezési keretszámokat.
Vágólapra másolva!

Közzétette a Nemzetgazdasági Minisztérium a 2012-es büdzsé tervezésének és elfogadásának ütemtervét. Eszerint a minisztériumi egyeztetések július 26-án kezdődnek, a kormány augusztus 31-én hagyja jóvá és szeptember 30-án nyújtja be a költségvetési törvényjavaslatot az Országgyűlésnek, mely december 19-20-án fogadja azt el.

A korábbi években a kormány általában később fogadta el a javaslatot. Most azért van szükség az augusztus végi időpontra, mert az új szabályok értelmében a Költségvetési Tanács, ha kifogásai vannak, egyszer visszaküldheti a törvényjavaslatot átdolgozásra.

A múlt hét végén, egy birtokunkba került minisztériumi dokumentum alapján megírtuk, hogy az előrehozott dátum miatt az NGM június végét tűzte ki magának az úgynevezett tervezési körirat körbeküldésére, akkori forrásaink szerint azonban ezt a határidőt nem tudta tartani. A minsztériumoknak így a korábbi években megszokottnál kevesebb idejük lesz az egyeztetésre.

A gazdasági tárca a hétfőn nyilvánossűgra hozott dokumentum bevezetőjében ismerteti, hogy a 2012. évi tervezés az eddigi gyakorlattól részben már eltérő, új rend szerint történik. A jellemzően bázisalapú módszertant felváltja az állami feladatok ellátásához szükséges források meghatározása - ehhez először minden, a tervezésben részt vevő szereplő meghatározza azon állami feladatok körét, amelyeket el kell látnia.