Járai: Az ügyészségre tartozó jogszabálysértések történtek az MNB-nél

Vágólapra másolva!
A jegybank számos intézkedést hozott, amely nem felel meg a társadalmi felelősségvállalásnak - mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyelő bizottságának elnöke. Járai Zsigmond szerint az ügyészségnek kellene vizsgálnia az MNB-nél történt jogszabálysértéseket.
Vágólapra másolva!

Járai Zsigmond szerint olyan jogszabálysértések történtek a jegybankban, amelyeket az ügyészségnek kellene vizsgálnia. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyelő bizottságának elnöke az országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottságának hétfői ülésén azt mondta, hogy a függetlenség jegyében a jegybank számos intézkedést hozott, amely nem felel meg a társadalmi felelősségvállalásnak, hiszen a válság időszakában nem lett volna szükség béremelésre, arculatváltásra, gépkocsi-beszerzésre, kommunikációs tanácsadó alkalmazására. Járai Zsigmond közölte: a jegybank az fb megállapításait figyelmen kívül hagyta.

A bizottság ülésén az MNB tavalyi gazdálkodásának vesztesége volt a téma. Simor András, az MNB elnöke megismételte: A jegybank gazdálkodásának sikerességét bizonyítja, hogy a 2006-os költségszinthez képest egy év működési költségeit takarították meg az elmúlt négy évben. A jegybankelnök beszélt arról is, hogy 2006 óta csökkentek a kommunikációs költségek, 2006-ban e célra a mintegy 400, 2010-ben pedig 316 millió forintot költöttek.

Az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottsága Szijjártó Péter javaslatára dokumentumokat kér a Magyar Nemzeti Banktól a szervezet gazdálkodásáról. A fideszes képviselő szerint ezt azok az új információk indokolják, amelyekről Járai Zsigmond beszélt a bizottság ülésén.

Simor András jegybankelnök jelezte: átadják a kért dokumentumokat. A bizottság több kommunikációs szerződésre, az arculatváltás dokumentumaira, illetve Braun Róbert kommunikációs tanácsadó szerződésére kíváncsi.

A javaslatról a testület külön nem szavazott, mert Simor András jegybankelnök jelezte: a dokumentumok össze vannak készítve, ezeket átadják a bizottságnak. Sajnálatosnak nevezte ugyanakkor, hogy a bizottság nem a lényeggel foglalkozik, mert - mint mondta -, ha azt tette volna, gratulálnia kellett volna a jegybanknak a takarékos gazdálkodáshoz.