Hárombillió dolláros lefaragás oldhatja meg az adósságválságot Amerikában

David Plouffe
Vágólapra másolva!
"Nagyon közel" kerültek a megegyezéshez az Egyesült Államok adósságplafonjáról szóló vitában a republikánusok és a demokraták a szenátus republikánus vezetője szerint. Egy kiszivárogott terv szerint a felek az adósságkorlát megemelésében és körülbelül 3 billió dollárnyi kiadáscsökkentésben egyeztek meg, a kompromisszum szerint nem lesz adóemelés.
Vágólapra másolva!

Általános egyetértés alakult ki a körül a kétlépcsős terv körül, amelynek révén megemelhető az amerikai kormányzat törvényes adósságkorlátja, és az Egyesült Államok elkerülheti a technikai fizetésképtelenséget - ezt mondta vasárnap az amerikai elnök stratégiai főtanácsadója, David Plouffe az NBC televízió "Meet the Press" című műsorában. A Reuters szerint a Fehér Ház ezzel most első ízben vélekedett úgy, hogy a republikánus és a demokrata párti törvényhozók közel vannak a megállapodáshoz.

"Már világos, hogy az első szakaszban meglesz az adósságkorlát-emelés, és első lépcsőben az egybillió dolláros kiadáscsökkentés, aztán ott lesz egy bizottság, amely majd jelentést tesz egy egyensúlyos deficitcsökkentésre" - sebtében ekként körvonalazta a kibontakozó megoldást az elnöki főtanácsadó.

Részleteiben ez azt jelenti, hogy a Fehér Ház és a törvényhozók az adósságkorlát azonnali, körülbelül egybillió dolláros emelésében, és összesen körülbelül 3 billió (háromezermilliárd) dollárnyi kiadáscsökkentésben egyeznek meg. Első lépcsőben azonnal levágnak a kiadásokból ugyanannyit, amennyivel az adósságkorlátot emelik, azaz egybillió dollárt, majd a második lépcsőben egy kongresszusi különbizottság javaslatokat tesz további megtakarításokra, várhatóan 2 billió dollár erejéig. Ezek főleg a katonai kiadásokat és az idősek egészségügyi programját (Medicare) érintenék. A hárombillió dolláros kiadáscsökkentés tíz évre vonatkozik (az Egyesült Államok költségvetése 3,8 billió dollár). Ezzel a demokrata párt népszerű szociális programokat kockáztat a jövő évi elnökválasztás előtt.

"Nagyon jó napunk volt ma" - mondta a szenátusi ellenzéki republikánus kisebbség vezetője, Mitch McConnell is a CNN "State of the Union" című műsorában. A képviselő szerint mindkét fél "drámai előrelépést" tett a tárgyalások során. "Nagyon közel vagyunk" a megállapodáshoz - mondta is a CNN-nek. A CNN egy, a tárgyalásokat közelről figyelő, de meg nem nevezett republikánus forrásra utalva azt írja, hogy a megállapodás 3 billió dolláros kiadáscsökkentésről szól. Mindazonáltal "a fizetésképtelenségre sokkal kisebb az esély, mint akár csak tegnap, mert a vezetők szóba álltak egymással, és konstruktívan beszélgetnek" - mondta egy szenátor szintén a CNN-nek vasárnap.

McConnell azt mondta, minden képviselőnek azt fogja mondani, hogy ez egy olyan kompromisszum, amelyet érdemes támogatni. A képviselő a CNN-en kijelentette, hogy a megállapodás szerint nem lesz adóemelés.

Közben az amerikai szenátus közép-európai idő szerint vasárnap este hét után szavazott arról a törvényjavaslatról, amelyet Harry Reid demokratapárti házelnök terjesztett elő az adósságplafon emeléséről. A javaslat megbukott a szenátusban, a tervezet 50 szavazatot kapott 49 ellenében, elfogadásához 60 szavazatra lett volna szükség a 100 tagú amerikai felsőházban. Reid törvényjavaslata értelmében az adósságlimitet 2500 milliárd dollárral kellett volna megemelni, a kiadások 2200 milliárd dolláros, 10 év alatt végrehajtandó csökkentése mellett. A Wall Street Journal szerint a javaslat leszavazásával újabb esélyt adtak annak, hogy kompromisszumra jussanak.

A szavazás után a szenátus többségi vezetője, Harry Reid szünetet rendelt el, miközben a demokrata és a republikánus vezetők, valamint a Fehér Ház képviselői tovább tárgyalnak. Reid nem mondta el, meddig tartanak a tárgyalások, vagy mikor folytatódik az ülés, és mikor kell szavazniuk a szenátoroknak, de valószínűsítette, hogy nem lesz hosszú a szünet - írja a Wall Street Journal.

A demokrata és a republikánus képviselők az elmúlt hetekben képtelenek voltak megállapodni az Amerikai Egyesült Államok adósságplafonjának emeléséről és az ahhoz kapcsolódó költségvetési intézkedésekről. A megegyezésre azért van szükség, mert az amerikai kormányzat becslése szerint augusztus 2-án, kedden az államadósság eléri a törvényben rögzített, 14,3 ezer milliárd dolláros plafont, ennek megemelése nélkül az Egyesült Államok nem vehet fel újabb hitelt, csak a lejárókat újíthatja meg. A pénz pedig kell, az amerikai költségvetés ugyanis havonta 125-130 milliárd dolláros hiányt produkál, újabb hitelek nélkül rövid időn belül bekövetkezhet a fizetésképtelenség. A vitáról és az előzményekről ebben a cikkünkben olvashat részletesebben.