Így lett Európa egyik legbiztonságosabb bankja az OTP

Vágólapra másolva!
Most származott előnye az OTP Banknak abból, hogy Magyarországot kockázatos országnak tekintették a 2008 őszén kirobbant pénzpiaci válságban a befektetők, ezért a hitelintézetnek is nagyobb likviditást kellett felépítenie. A bankot Európa harmadik legbiztonságosabb bankjának hozta ki a stresszteszt.
Vágólapra másolva!

Európa harmadik legstabilabb bankja az OTP Bank - ezt mondja ki a múlt pénteken nyilvánosságra hozott európai banki stresszteszt. A teszten azok a bankok buktak meg, amelyeknek a tőkemegfelelési mutatója öt százalék alá kerül egy vizsgált kedvezőtlen forgatókönyv alapján, az OTP azonban magasan átugrotta a lécet 13,6 százalékos mutatójával (a tőkemegfelelés egy bank biztonságosságának fő mutatója. Azt méri, hogy mekkora a bank tőkéje az általa vállalt és tartalékokkal nem fedezett kockázatokhoz viszonyítva).

A válságos idők elhúzódására számítottak

Első pillantásra meglepőnek tűnhet, hogy egy olyan ország bankja produkálta az egyik legjobb teljesítményt, amelyik néhány éve még csődközeli helyzetben volt, és azóta bár sokat javult a helyzet, de a befektetők szemében Magyarország még korántsem a legbiztonságosabb terep. Ha azonban valaki közelebbről nyomon követte az OTP elmúlt évekbeli stratégiáját, annak nem volt váratlan a bank jó szereplése az európai teszten - mondja Kuti Ákos, az Equilor elemzője. Szerinte a bank 2009 végétől kezdve a válságos idők elhúzódására számítva elkezdte a pufferek felépítését, válságtűrőbb üzemmódra állt át.

Ez azt jelenti, hogy az OTP likviditása folyamatosan javult, a pénzének jelentős részét pedig könnyen mobilizálható, biztonságos formákba fektette be, jegybanki betétben tartja a forrása nagy hányadát. Ezek kevésbé nyereséges megoldások voltak, mint például a számos nyugat-európai bank által előszeretettel alkalmazott származtatott, derivatív termékek vagy éppen görög állampapírok, utóbbiak azonban sokkal kockázatosabbak is. Időközben széljárás is fordult, a görög állampapírokon - és más mediterrán országok állampapírjain - nagy veszteségeket lehetett elszenvedni.

Az európai banki stresszteszttel újra bebizonyosodott, hogy az OTP Banknak rendkívül stabil a tőkepozíciója, magas a likviditása, és jó profittermelő képességgel is rendelkezik - a bank befektetési kapcsolattartási vezetője, Pataki Sándor szerint. Az elmúlt hetekben több hír is megjelent arról, hogy a hitelintézet terjeszkedne, más országokban való piaci részesedését szeretné növelni, azonban az esetleges üzletekből eddig nem lett semmi. Az idő nem sürget, az OTP folyamatosan vizsgálja a kínálkozó lehetőségeket - válaszolta arra a kérdésre Pataki Sándor, hogy a magas likviditással, erős tőkehelyzettel a háta mögött nem nagyobb-e a kísértés a felvásárlásra.

Magyarország rossz megítélése miatt is kellett nagy likviditást produkálni

Történeti piaci versenyelőnyéből fakadóan a válság kitörését megelőzően, a nemzetközi terjeszkedés ellenére is jó tőkehelyzet és magas likviditás jellemezte az OTP-t. Ennek a válság során való további erősítése mögött fundamentális (gazdasági folyamatok) és technikai tényezők egyaránt meghúzódnak - mondja Fenyvesi Csaba, a KPMG helyettes igazgatója. A 2008 őszével kezdődött időszakban az OTP - hasonlóan más e régióban aktív bankokhoz - eleinte egyes külföldi leánybankjainál, majd pedig magyarországi tevékenységében is tekintélyes mértékben romló ügyfél-fizetőképességgel nézett szembe, és el kellett viselnie, hogy a bankok közötti hitelezés 2008 októberében lényegében lefagyott. A bank erre a beruházások visszafogásával, valamint a leánybanki hitelcéltartalék-fedezettség szignifikáns javításával válaszolt, és azzal, hogy a biztosítójának eladásából befolyó bevételt nem költötte el, félretette. A biztosítót a Groupama vette meg 164 milliárd forintért a válság kitörése előtt néhány hónappal. Így az OTP jelentős likviditás nyert, azaz könnyen mobilizálható jövedelemre, bevételre tett szert.

A gazdasági változásokra való fenti reakciókon túlmenően azonban az is kényszerítő erővel hatott a jelentős likviditás felépítése irányába, hogy a pénzpiaci krízisben az ország kedvezőtlen megítélése rávetült az OTP-re is. Magyarország 2008 őszén igen kockázatos befektetési terep lett, sokáig a világ tíz legkockázatosabb országa között voltunk. Az ilyen környezetben működő banktól magas felárat követelnek meg a piacok, ha a bank kölcsönt szeretne felvenni a pénzpiacról, azaz kötvényt szeretne kibocsátani, ezért a forrásbevonás nagyon megdrágult az OTP számára. A negatív piaci megítélést pedig csak a tőke- és likviditáshelyzet további fokozásával lehetett csillapítani.

Ennek az alapvetően a biztonságra koncentráló stratégiának a gyümölcse érett be most a stresszteszt eredményével. A biztonságra való törekvés azonban nem minden. Erre utal Marsi Erika, a Nemzetközi Bankárképző alelnöke is, aki szerint "pozitív, hogy az OTP harmadik lett uniós összehasonlításban az európai stresszteszten, de nem szabad "túlfetisizálni" a tesztek szabályozói eredményét. Az általános, minden banknál azonos mutatókat vizsgáló teszt ugyanis nem biztos, hogy megfelelően fedi le egy-egy pénzintézet stressztűrőképességét. Az egyedi jellemzők alapján összeállított stressztesztek lehetnek igazán sokatmondóak. A banküzemnek fontos eleme a kockázatvállalás, egy bank működése nem alapulhat csak arra, hogy stresszeket éljen át."

A stresszteszten jó eredményt ért el az OTP, de az európai tesztet több bírálat is érte az elmúlt napokban elemzők, befektetők részéről. Így például nem számoltak a felmérésben azzal az eshetőséggel, hogy egy vagy több európai uniós ország csődbe megy, pedig most már a piac 90 százalékos valószínűséget ad Görögország fizetésképtelenségének. A részvényáraknál is moderált eséssel, és csak minimális gazdasági visszaeséssel készült a kedvezőtlen szcenárió, a kritikusok szerint ennél durvább körülményeket lett volna érdemes figyelembe venni, és arra építve megnézni, hogy elegendő tőkével rendelkeznek-e a bankok.

Kuti Ákos szerint ha egy vagy több ország csődjét is számításba vették volna a stresszteszt készítői, akkor az OTP is elvérzett volna, de az összes európai bank erre a sorsra jutott volna, mert egy ilyen forgatókönyv bekövetkeztekor a bankok közötti tranzakciók megszűnnek, a hitelintézetek túl drágán vagy egyáltalán nem jutnak forráshoz, és így ellehetetlenülnek.

Befektetői kapcsolattartási díjat kapott az OTP

Az OTP befektetői kapcsolattartással foglalkozó csapata a napokban az IR szaklap "Legjobb hazai IR" díját is elnyerte, ezzel dupláztak, mert tavaly is nekik ítélte az elemzők, befektetők többsége a díjat.