A hónap végéig elkészülhet a görög mentőcsomag

Vágólapra másolva!
A Financial Times szerint elképzelhető, hogy a Görögország pénzügyi gondjai miatt - várhatóan a hónap végére - elkészülő mentőprogram lehetővé teszi majd egyes adósságok törlesztésének leállítását. Ettől óvakodtak az uniós vezetők, mondván, hogy ebben az esetben a spanyol és az olasz állampapírokból is menekülni kezdenének a befektetők.
Vágólapra másolva!

Július végére vezethetnek eredményre az adósságválsággal küzdő Görögország további támogatásáról folyó tárgyalások az Európai Unió tagországai között, elsősorban az euróövezeten belül. Erről egy uniós forrás beszélt hétfőn Brüsszelben, az euróövezeti miniszterek találkozóját megelőzően az MTI szerint.

Michel Barnier, az Európai Bizottság pénzügyi szolgáltatásokért is felelős tagja bejelentette: javasolja, hogy az Európai Unió dolgozzon ki olyan szabályozást, amely megtiltaná, hogy a hitelminősítő cégek (Moody's, Standard & Poor's, Fitch Ratings) olyan országokat minősítsenek, amelyek nehéz helyzetük miatt nemzetközi támogatásban részesülnek. A francia biztos azt szeretné, ha a soros lengyel EU-elnökség meg is kezdené a vitát erről az elképzelésről.

Uniós diplomaták megerősítették, hogy Olaszország pénzügyi helyzete nincs napirenden a szokásos havi euróövezeti miniszteri egyeztetésen, amely a keddi teljes uniós pénzügyminiszteri ülést előzi meg. Bár Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke szóvivőjén keresztül közölte, hogy a hétfői uniós csúcstalálkozón nem lesz szó az olaszokról, ám a piac mégis erre számít. Pontosabban arra, hogy a vezetők arról fognak tárgyalni, miként lehet meggátolni a görög válság továbbterjedését.

FT: Egyes görög kötvényeket hagynának bebukni

A Financial Times a görög mentőcsomagról szóló egyeztetésekbe bevont magas rangú uniós diplomatára hivatkozva hétfőn azt írta: az uniós vezetők most már elfogadnák, ha Görögország egy új pénzügyi segélyprogram keretében leállna bizonyos kötvényadósságainak törlesztésével, ha ezzel sikerülne fenntartható pályára állítani a görög adósságpályát.

Az új stratégia a Financial Times értesülése szerint egyéb adósságcsökkentő kedvezményeket is tartalmazna az európai hitelezők részéről Görögország számára, például a pénzügyi segítség keretében nyújtott hitelek kamatának mérséklését és széles körű kötvény-visszavásárlási programot. A lapnak név nélkül nyilatkozó magas rangú uniós diplomata - aki részt vesz a tárgyalásokon - azt mondta: az alapvető cél a görög adósságteher csökkentése "a magánszektor és a közszektor együttes cselekvésével".

A Financial Times forrásai szerint az előkészítés még korai szakaszában jár, és a részletek kidolgozása a nyár vége előtt nem várható. Ha azonban sikerül egyezségre jutni a stratégiáról, az "jelentős elmozdulás lesz" az euróövezeti adósságválság kordában tartásáért vívott 18 hónapos küzdelemben, ugyanis, mint a lap írta, az euróövezeti vezetők eddig óvakodtak bármiféle olyan terv támogatásától, amelyet törlesztési leállásként lehetne kategorizálni, attól tartva, hogy a befektetők a periferiális euróövezeti gazdaságok, köztük Olaszország és Spanyolország, vagyis a harmadik és a negyedik legnagyobb euróövezeti gazdaság által kibocsátott minden kötvényből elkezdhetnek kimenekülni - írta a londoni gazdasági lap.

Figyelmeztetés a Moody's hitelminősítőtől

A Financial Times szerint Németország vezetésével több hitelező állam hetek óta arra próbálja rávenni a görög kötvények magánszektorbeli befektetőit, hogy egyezzenek bele a görög kötvények késleltetett törlesztésébe, abban a reményben, hogy ezzel a törlesztés leállása nélkül csökkenthető a görög adósság.

A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő hétfőn adott ki új figyelmeztetést, amely szerint a francia és a német kormány legutóbbi javaslatai azt szorgalmazzák, hogy a görög kötvények befektetői alakítsák át görög kötvényportfolióik egy részét, vagyis egyezzenek bele például abba, hogy a lejáró kötvényeket hosszabb lejáratú eszközökre cserélik. A Moody's szerint e nyilatkozatok alapján a Görögországnak nyújtandó további külső állami támogatások feltétele valószínűleg az lesz, hogy a magánszektorbeli hitelezők rendezzék át a náluk görög adósságot (döntően állampapírokat) és vállaljanak veszteségeket. A cég közölte, hogy ezt a növekvő kockázatot tükrözte Portugália leminősítése is.

A Moody's múlt kedden rontotta le Portugália osztályzatát, a lépés után kettőre emelkedett azoknak az euróövezeti országoknak a száma, amelyeknek befektetési szint alatti, vagyis spekulatív - piaci zsargonban "bóvlinak" nevezett - államadós-kockázati besorolása van. A másik Görögország, amelyre a hitelminősítők már csődközeli állapotra figyelmeztető osztályzatokat tartanak érvényben. A Moody's hétfőn Londonban kiadott figyelmeztetése szerint "mind világosabbá válik", hogy a magántőkepiacok még hónapokig, sőt akár évekig is zárva maradhatnak a bajban lévő euróövezeti szuverén adósok előtt, és hosszú ideig szükség lesz az EU, valamint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) támogatására. A Moody's szerint azonban valószínűtlen Görögország és a válságban lévő többi euróövezeti szuverén adós "vég nélküli" külső támogatása is, és ez önmagában még tovább késleltetheti Görögország, Írország és Portugália visszatérését a magántőkepiacra, legalábbis addig, amíg ezek az országok nem mutatnak fel tényleges haladást a pénzügyi konszolidációs célok teljesítésében.