Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Cséfalvay: A következő EU-ciklusban 80 milliárd euró jut kutatás-fejlesztésre

Vágólapra másolva!
A kiélezett versenyképességi és technológiai versenyben az Európai Unió több forrást kíván áldozni a kutatás-fejlesztésre, ezért a 2014-2020 közötti költségvetési ciklusban 80 milliárd eurót különítenek el pályázható forrásként.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió a jövőben még nagyobb hangsúlyt helyez a kutatás-fejlesztésre a világban zajló, kiélezett versenyképességi és technológiai verseny miatt, az EU a 2014-2020 közötti uniós költségvetési ciklusban várhatóan 80 milliárd eurót fordít kutatás-fejlesztési (k+f) projektekre - mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára.

Elmondta: Magyarország az EU-elnökség után, ez év július elsején átvette az EUREKA elnökségi feladatait egy évre. A 25 éves szervezet olyan kormányok közötti együttműködés, amely az innovációt, az új tudásra épülő gazdasági növekedést hívatott támogatni.

Az EUREKA az elmúlt 25 év alatt mintegy 4000 projektet támogatott, a fejlesztések együttes értéke hozzávetőleg 30 milliárd eurót ér el - tette hozzá.

Rámutatott: a napjainkban zajló gazdasági-pénzügyi válság és az Ázsiában, különösen Kínában tapasztalható gyors gazdasági növekedés következtében Európa versenyképessége folyamatosan gyengült.

A magyar uniós elnökség ezért egyik céljának az Európai Unió versenyképességének növelését tűzte ki, ehhez a gazdasági növekedést kell erőteljesebbé tenni, amihez elengedhetetlenül szükség van az innovációra. Európának a nemzetközi szintéren a pozíciói megőrzéséhez, jövőbeni helyzetének javításához szüksége van arra, hogy a mostaninál többet költsön kutatás-fejlesztésre - utalt rá az államtitkár.

Arról szólt, hogy a k+f tevékenységbe minél jobban be kell vonni a kis- és közepes vállalkozásokat is, mert e cégeknek jelentős szerepük lehet az új munkahelyek megteremtésében.

Kérdésre válaszolva elmondta: a magyar kormány azt tervezi, hogy már a jövő év január elsejétől jelentős adókönnyítésben részesíti a kutatás-fejlesztésre nagyobb összegeket fordító cégeket. Az elképzelés az, hogy az erre fordított összegeket a cégek a fizetendő adóból írhatnák le, eddig a kutatás-fejlesztésre költött pénzeket a társasági adóból vonhatták le a vállalkozások.

Erdő Sándor, az EUREKA szervezetet irányító, úgynevezett magas szintű munkacsoport elnöke elmondta: az alapításkori 18 tagországgal szemben most 39 állam tagja a nemzetközi szervezetnek és az Európai Bizottság. Kiemelte: a magyar EUREKA elnökség alatt szeretnék felvenni Kanadát új tagországként a szervezetbe.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről