Az eurózóna válsága Nagy-Britanniát is elérheti a brit kormányfőhelyettes szerint

Vágólapra másolva!
Nagy-Britanniára is hatással lehet a görög, a spanyol és az olasz adósságválság - figyelmeztetett Nick Clegg. A brit miniszterelnök-helyettes nagyon komolynak nevezte az eurózóna pénzügyi válságát.
Vágólapra másolva!

Az eurózóna válsága elérheti Nagy-Britanniát is, ahol közvetlen hatással lehet a munkahelyekre - mondta Nick Clegg brit miniszterelnök-helyettes a BBC brit közszolgálati médium Andrew Marr Show című műsorában. Ez az első alkalom, hogy magas rangú brit politikus arról beszélt, hogy Görögország, Spanyolország és Olaszország problémái Nagy-Britanniára is hatással lehetnek - írta a Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása.

Nick Clegg szerint fennáll a veszélye az újabb pénzügyi világválságnak. A BBC-nek azt mondta, nagyon komoly súlya van a politikai patthelyzetből adódó bizonytalanságnak az Egyesült Államokban, ahol még mindig nem sikerült megegyezni az adósságplafon emeléséről, valamint az egyre növekvő pénzügyi válságnak az eurózónában. A miniszterelnök-helyettes szerint butaság lenne azt gondolni, hogy Nagy-Britannia ki tudja vonni magát ezeknek a hatása alól csak azért, mert nem tagja az eurózónának. Hangsúlyozta, hogy ebből a megfontolásból Nagy-Britanniának is aktív szerepet kell játszania a színfalak mögött, hogy az eurózóna tagországai végre tudják hajtani a szükséges reformokat.

Az euróövezeti országokban egyre nagyobb méreteket öltő befektetői pánik miatt már csütörtökön megtarthatják a görög pénzügyi helyzet miatti rendkívüli uniós csúcsot, noha Németország ezt korainak tartotta. A csúcson várhatóan döntés születik arról, hogy bevonják-e a magánszektort a görög krízis kezelésébe.

Mindeközben Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke a Financial Times Deutschland című német gazdasági lapnak adott interjújában felszólította az eladósodott országok kormányait, hogy tegyék rendbe a pénzügyeiket.