Svájci elemzők: marad az erős frank, és ez árt az ország gazdaságának

svájci frank, CHF, árfolyam,  árfolyamrekord, pénzváltó
Vágólapra másolva!
Lassul Svájc gazdasági növekedésének az üteme egy zürichi gazdaságkutató intézet szerint. Gazdasági szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy a további hónapokban sem lehet számítani a svájci frank gyengülésére. Az erős frank hatására mérséklődhet az ország GDP-növekedése - figyelmeztet a svájci központi bank.
Vágólapra másolva!

Svájcban a gazdasági növekedés ütemének lassulását jelzi a zürichi Konjunkturforschungsstelle (KOF) gazdaságkutató intézet, amelynek hat hónapra előre tekintő konjunktúramutatója 2,04 pontra csökkent júliusban a júniusi 2,23 pontról. Ez 2009 áprilisa óta a legnagyobb csökkenés. Az elemzők előrejelzésében a mutató szerényebb gyengülése szerepelt, 2,10 pontra.

A KOF közleménye szerint a mutató alakulása arra utal, hogy a svájci hazai össztermék (GDP) a következő időszakban is nő majd, de a lendület némileg mérséklődik.

A svájci központi bank arra figyelmeztetett a közelmúltban, hogy az ország GDP-növekedése két százalék körülire mérséklődhet az erős frank hatására. A frank közel hét százalékkal drágult az euróhoz képest és kilenc százalékkal a dollárhoz viszonyítva az idei év eleje óta, rekordszintre emelkedett mindkét devizával összevetve, ami gyengíti a svájci export versenyképességét.

A svájci cégek közül néhány, köztük a vegyipari Clariant és a gyógyszeripari ellátó Lonza már úgy látja, hogy az erős frank csökkenti a profitját. Néhány vállalat pedig már azon gondolkodik, hogy elhalasztja beruházásait, meghosszabbítja dolgozóinak a munkaidejét, akiknek euróban fizetne, illetve külföldre tenné át a termelést.