Bencsik: Csökkenthető a rezsi az új energiahatékonysági pályázatokkal

Vágólapra másolva!
A hazai vállalkozások kilencmilliárd forint keretösszegben pályázhatnak energiahatékonysági beruházásokra, a lakosság számára pedig a jövőben azok a források nyílnak meg, amikből a lakások energiahatékonyságát előmozdító felújításokat, illetve energiatakarékos új otthonok építését finanszírozzák. Bencsik János klíma- és energiaügyért felelős államtitkár szerint a többmilliárd-forintos pályázati lehetőségek segítségével jelentősen csökkenthetők a háztartások rezsiköltségei.
Vágólapra másolva!

A hazai épületállomány energiafelhasználásának hatékonyabbá tétele egyrészt csökkenti a rezsi terheit, másrészt hozzájárul a belső piaci kereslet élénkítéséhez - mondta Bencsik János energiaügyi államtitkár. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium több mint másfél milliárd forint keretösszegben ír ki pályázatot energiahatékonysági felújításokra és energiatakarékos új otthonok építésére.

A program forrásait a nemzetközi szén-dioxid kvótaértékesítés bevételeiből biztosítják. Ezen túl a gazdaságfejlesztési operatív program részeként kilenc milliárd forint pályázati forrást nyitottak meg, amiből a mikro-, kis-, és középvállalkozások kaphatnak segítséget ahhoz, hogy működésük során növeljék az energia- és nyersanyaghasználat hatékonyságát - jelentette be Bencsik János szerdán.

A hagyományos építésű, 1992 előtt épült ingatlanok átfogó energetikai korszerűsítésére természetes személyek és lakóközösségek nyújthatnak be pályázatot. A támogatható tevékenységek közé tartozik többek között a nyílászárók cseréje, a homlokzatok és födémek hőszigetelése, a hagyományos energiaforrással működtetett fűtési és használati melegvíz rendszerek felújítása, átalakítása, valamint a megújuló energiafelhasználás elősegítése. Ezekre a célokra lakásonként legfeljebb 3-5 millió forint támogatás nyerhető el. A pályázati forrás a teljes beruházási érték 40-50 százalékát fedezheti. A beruházással érintett lakóingatlannak legalább három energetikai kategóriát kell javulnia - olvasható a minisztérium közleményében.

Az új építésű otthonok támogatásának célja az, hogy az épületek A vagy A+-kategóriás energetikai szintet érjenek el. A kiíráson természetes személyek és építtető, gazdálkodó szervezetek juthatnak négyzetméterenként 40-60 ezer, de lakóegységenként legfeljebb 4-6 millió forint pályázati forráshoz. A támogatható tevékenységek köre megegyezik a felújításokéval.