Az első háromban van Magyarország a cégek felvásárlásának rangsorában

Vágólapra másolva!
Az Ernst & Young könyvvizsgáló és adótanácsadó cég legfrissebb felmérése szerint az év első félévében a pénzügyi befektetők aránya Magyarországon volt a legnagyobb, és az ország bekerült az első háromba a vállalati összeolvadások rangsorában. A tranzakciók száma alapján a szolgáltató szektor volt a legvonzóbb, ezt követte a telekommunikációs és a médiaszektor.
Vágólapra másolva!

Nőtt a hazai vállalati összeolvadások és felvásárlások száma 2011 első félévében az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte az Ernst & Young könyvvizsgáló és adótanácsadó cég legújabb felmérésében szerdán. A közlemény szerint a tranzakciók számát tekintve régiós szinten az első háromban van Magyarország, Lengyelország és Törökország után.

Az idei év első felében a tranzakciók száma Magyarországon 69 volt, ez 35 százalékos növekedés az egy évvel ezelőtti 51 ügylethez képest. A bővülés jelentősen meghaladta a vizsgált országok (Bulgária, Horvátország, Cseh Köztársaság, Görögország, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Szlovénia és Törökország) esetében tapasztalt átlagos 5 százalékos tranzakciószám-emelkedést.

A könyvvizsgáló cég közleményében megjegyzi, hogy a piacméret becslésekor nem vették figyelembe a Mol Nyrt. 21,2 százalékos részvénycsomagjának visszavásárlását az orosz Szurgutnyeftyegaztól.

Az ügyletek túlnyomó többségét minden országban stratégiai befektetők kötötték, a régiót tekintve 76 százalékos összesített arányban. A pénzügyi befektetők aránya Magyarországon volt a legnagyobb, utána Románia, Szlovénia és a Cseh Köztársaság következett. A magyar tranzakciók 39 százalékában szerepeltek pénzügyi befektetők, szemben az előző időszak 29 százalékával. 2011 első félévében a magyar tranzakciós piacot a belföldi ügyletek uralták, az összes ügylet 67 százaléka volt - írja elemzésében az Ernst & Young.