Júliusban indul, de várhatóan csak jövőre kap erőre a Szép-kártya

Vágólapra másolva!
Csak akkor lehet a belföldi turizmus fejlődését célzó Széchenyi-pihenőkártyával fizetni nem szálláshely-szolgáltatásért, ha legalább egy éjszakát eltöltünk egy szálláshelyen. Egynapos kirándulásnál a programokra az utalvány ezért önmagában nem használható fel. A kártyáról szóló kormányrendelet nem rendez minden kérdést.
Vágólapra másolva!

A kormány deklarált célja, hogy a belföldi turizmus a Széchenyi-pihenőkártyától (Szép-kártya) lendületet kapjon. Cél az is, hogy a belföldi pihenés, üdülés, egészségmegőrzés támogatásával egyidejűleg a Szép-kártya rövid időn belül kiváltsa az üdülési csekket. A Szép-kártya idén év elején bekerült a személyi jövedelemadóról szóló törvénybe mint kedvezően adózó béren kívüli juttatás az üdülési csekk mellé.

A kártya indulása július 1-je, azonban a rendszer kiépítésének és az új juttatási forma munkáltatók általi bevezetésének időigénye miatt ez a juttatási lehetőség várhatóan jövőre formálódik ki teljesen - mondja Ágoston Katalin, a Deloitte Zrt. adóosztályának szenior menedzsere. Emiatt mindkét juttatás várhatóan 2012 végéig párhuzamosan is felhasználható marad. Egy évközi jogszabály-módosítás szerint azonban az üdülési csekk adómentessége csak az idén október előtt megszerzett bevétel esetében áll fenn.

Évi 300 ezer forintig kedvezményesen adózik a Szép-kártyára utalt összeg

A Szép-kártya 2011-től a munkáltató által nyújtható béren kívüli juttatások egy formája. A törvény értelmében ilyen juttatás nyújtása esetén a munkáltatót terheli az adókötelezettség (a juttatás értékét fel kell szorozni 1,19-cel, és az így adódó összeg 16 százalékát kell szja-ként befizetni az államkasszába). Az üdülési csekkhez hasonlóan a munkáltató utalványokat vásárol egy kibocsátótól a munkavállaló részére, azonban az üdülési csekktől eltérően ezek az utalványok elektronikusak, a munkavállalónak a kártya kibocsátójánál vezetett egyéni számláján kerülnek jóváírásra, és elektronikus utalványkártya formájában elérhetőek. A munkavállaló évente (akár több munkáltatótól is, de összesen) maximum 300 ezer forint összegig részesülhet ilyen juttatásban kedvező adózás mellett. Természetesen a fenti összeghatárt meghaladó juttatásra is lehetőség van, azonban a többletjuttatást már 27 százalékos egészségügyi hozzájárulás is terheli.

Az utalványok felhasználása elektronikus úton, kártyaolvasó (POS) terminál, illetve a kibocsátó vagy a szolgáltató internetes felületén keresztül történhet. (A kártya közvetlen fizetési művelet végrehajtására nem alkalmas.) Az utalványokat a munkavállaló és annak közeli hozzátartozója, illetőleg élettársa is felhasználhatja társkártya birtokában.

A Szép-kártya elsősorban belföldi szálláshely szolgáltatásokhoz használható fel, valamint azzal együttesen igénybevett más szolgáltatásokhoz, például éttermi vendéglátásra, múzeumi és vidámparki tevékenységhez, testedzési tevékenységre vehető igénybe.

A munkavállaló számláján jóváírt utalványokat a kibocsátást követő év december végéig kell felhasználni. Az eddig a határidőig fel nem használt utalványok automatikusan lejárnak. Amennyiben az ahhoz tartozó számlára 24 hónapja nem történt jóváírás, a kibocsátó magát az egyéni számlát és vele együtt a kártyát is megszüntetheti.

Másfél százalék a jutalék

A Szép-kártya kibocsátása, használata mind a munkavállalónak, mind a munkáltatónak ingyenes, minden költséget a kibocsátó, illetve a szolgáltató visel. A társkártyákért azonban a kibocsátó a munkavállalóktól kártyánként 1500 forintot meg nem haladó díjat kérhet. A szolgáltatók által viselt költségrész nem haladhatja meg az általuk bonyolított utalványbeváltás forgalmának másfél százalékát, amely így az üdülési csekknél jelentősen olcsóbbá teszi a Szép-kártyát. (A rendeletben meghatározott díjak az esetleges áfát nem tartalmazzák.)

A Szép-kártya kibocsátása, megszüntetése és nyilvántartása szigorú feltételekhez, valamint a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatalhoz történő bejelentéshez kötött. A feltételek szigorúságát jelzi, hogy jelenleg csak három szolgáltató felel meg a kritériumoknak (OTP, MKB és a K&H), amelyek közül egyelőre csak az OTP kártyája elérhető, de az MKB Szép-kártyája is hamarosan követheti.

A kormányrendelet szövegéből nem derül ki egyértelműen, hogy a szálláshely-szolgáltatást nyújtó a nem általa nyújtott kapcsolódó szolgáltatásokra hogyan és melyik településen vehet igénybe alvállalkozót, hogy milyen címletben vagy forintra pontosan lehet-e felhasználni az egyéni számlán jóváírt utalványokat, illetve hogy adott településen belül kell-e történnie a kapcsolódó szolgáltatásnak - hívja fel a figyelmet Ágoston Katalin. Az üdülési csekkhez képest eltérés, hogy kizárólag akkor lehet egyéb szolgáltatásokra igénybe venni a Szép-kártyán jóváírt elektronikus utalványokat, ha azokhoz legalább egy kereskedelmi szálláshelyen eltöltött éjszaka társul. Emiatt például budapesti munkavállaló budapesti állatkerti belépőjére, vagy egynapos kirándulások esetén a programokra az utalvány önmagában nem felhasználható.