Az olasz hírek miatt az OTP járt a legrosszabbul a pesti tőzsdén

Vágólapra másolva!
Az eurózóna adósságválságának Olaszországra való átterjedésétől félnek a befektetők, emiatt veszített értékéből a pesti tőzsde indexe. A vezető papírok 1,7-2,4 százalékkal estek.
Vágólapra másolva!

Hétfőn 21 816 ponton zárt a BUdapesti Értéktőzsde irányadó indexe, a BUX, ami jelentős, közel 500 pontos, 2,2 százalékos mínuszt jelent. A tőzsde forgalma 13,6 milliárd forintra rúgott, ami az idei 15,5 milliárd forintos napi átlaggal.

A vezető részvények közül az OTP járt a legrosszabbul, a bankpapír árfolyama 2,4 százalékkal 5563 forintra csökkent. A Richter 2,38 százalékos gyengülés után 36 900 forintnál állt meg, a Mol 2,32 százalékkal 20 170 forintig süllyedt. A Magyar Telekom 1,7 százalékot veszített értékéből, így 562 forinton fejezte be a kereskedést.

Varjú Péter, az Erste üzletkötője elmondta, hogy a nemzetközi hangulat húzta le a budapesti árfolyamokat. A szakértő szerint a GDP-hez mérten 119 százalékos olasz államadósság miatti aggodalom és az olasz bankokra nehezedő nyomás miatt az európai tőzsdék jelentősen zuhantak, élen a portugál börzével, ahol délután már 5 százalék volt a csökkenés, Milánóban pedig 4 százalék, miközben a frankfurti tőzsde indexe, a DAX 2,5 százalékot esett. Varjú szerint félelem "félelem van, de pánik nincs". Szatmári Tamás, a Raiffeisen Bank üzletkötője hozzátette: az óriási olasz államadósság jól ismert tény, érthetetlen, hogy a befektetők emiatt dugták homokba a fejüket, holott erről az elmúlt hetekben nemegyszer olvastak, hallottak.