Orosz kézbe kerülhet a Magyarországon is működő Volksbank

Vágólapra másolva!
A remélt 1,8 milliárd eurónak kevesebb mint a felét kínálhatja az orosz Sberbank a Magyarországon is működő osztrák tulajdonú Volksbank International 51 százalékos tulajdonrészéért.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb orosz bank, a Sberbank vezérigazgatója, German Gref kedden Bécsben véglegesítheti vételi ajánlatát a Volksbank International (VBI) 51 százalékos tulajdonrészére - írta a Reuters hírügynökség a Die Presse osztrák lapra hivatkozva. A lap azt írta, az oroszok ajánlata 700-750 millió euró közé tehető, ez azonban jóval kevesebb a tulajdonos által remélt 1,8 milliárd eurónál. Az osztrák Volksbank tavaly december óta kínálja eladásra a cég kelet-európai részlegének 51 százalékos tulajdonrészét, és annak lízing üzletágát. A Sberbank nem akarta kommentálni a keddi híreket.

Walter Gröblinger, az osztrák Volksbank AG szóvivője idén januárban erősítette meg, hogy napirenden van a magyarországi Volksbank tulajdonosa, az osztrák Volksbank International eladása. A szóvivő akkor azt mondta, elképzelhető, hogy a Volksbank International mellett a csoport nemzetközi lízingcégét, a VB-Leasing Internationalt is eladják.

A bécsi központú, 1991-ben alapított nemzetközi csoport kilenc kelet-európai országban rendelkezik összesen 573 fiókkal, Magyarországon 70-nel. Összesítve 13,9 milliárd eurós mérlegfőösszegével a bankcsoport jelentős szereplő a régióban, legnagyobb hálózata a romániai, míg a magyar a második, a cseh cég a harmadik legnagyobb.