Londoni elemzők nem számítanak arra, hogy Kína menti meg az eurót

Vágólapra másolva!
A kínai vezetők támogató kijelentései ellenére sincs ok azt hinni, hogy Kína képes egyedül megoldani az euróövezeti adósságválságot - vélekedtek Ven Csia-pao kínai miniszterelnök európai körútja kapcsán londoni pénzügyi elemzők.
Vágólapra másolva!

Ven Csia-pao a hétfői londoni brit-kínai gazdasági csúcs előtt a BBC-nek nyilatkozva felidézte, hogy magyarországi látogatásán megállapodás született "bizonyos összegű" magyar kormánykötvény kínai vásárlásáról. "Ezt megtettük Magyarország esetében, és ugyanezt meg fogjuk tenni más európai országok esetében is" - fogalmazott a BBC-nek nyilatkozva a kínai miniszterelnök.

A Capital Economics, az egyik vezető londoni pénzügyi tanácsadó központ szakértői hétfői elemzésükben azonban azt írták: becslésük szerint Kína az idén eddig több mint 40 milliárd euró értékben vásárolt euróövezeti szuverén kötvényt, és az adósságválság "mégis folytatódik". A ház szerint egyébként sincs egyértelmű indok arra, hogy Kína miért vállalná önként az utolsó hitelezői mentsvár szerepét "törlesztésképtelenséghez közeli" euróövezeti országok esetében.