Olaj, arany, réz - milyen nyersanyagba érdemes befektetni?

Vágólapra másolva!
Ritka az a momentum a befektetési piacokon, amikor nagyon élesen elválik a a rövid és a hosszú távú trend. Az árupiacok, az olaj, az ipari fémek piaca most ilyen, az aktuális áresés ellenére hosszabb távon borítékolható a drágulás. A nemesfémek piacán azonban érdemes óvatosnak lenni, mert ez a részpiac meglehetősen kiszámíthatlan. 
Vágólapra másolva!

Vannak olyan alapanyagok, amelyekből kevés van a bolygónkon, pedig igény bőven lenne rá, az ilyen holmik drágák, és folyamatosan drágulnak. Ez bizony nem túl bonyolult képlet, legyen az egy ritka bélyeg, az olaj, a víz vagy az élettér, vagyis a föld, ezek mind-mind áremelkedésre vannak ítélve annak ellenére, hogy idén már volt példa árcsökkenésre, szerdán például az olaj lett 5 dollárral olcsóbb.

Bessz után

A trend irányát azért érdemes határozottan leszögezni, mert az idén éppen túl vagyunk egy óriási árupiaci korrekción, vagyis árzuhanáson. Mi történhetett? Alapvetően technikai ok, az ezüstkereskedelem letéti követelményeinek megemelése miatt zuhant először az ezüst világpiaci jegyzése (egész egyszerűen drágább lett az ezüstspekuláció), majd az árupiaci szabadesés az aranyat és ami sokkal meglepőbb, az olajat és egy halom fontos ipari nyersanyagot sem kímélt.

A dollár és a nemesfémek, illetve nyersanyagok közötti alapösszefüggés fordított, vagyis ha a dollár drágul, akkor a nyersanyagok ára esik, ugyanis a legtöbb nyersanyag jegyzése dollárban történik. A felhasználás zömét azonban olyan országok adják, amelyekben nem a dollár a hivatalos pénznem, márpedig az importőröknek erős dollárnál drágábbnak tűnik az adott nyersanyag, amire olykor csökkenő kereslettel reagálnak.

A Solar Capital kereskedési igazgatója, Heitner Tamás a szerdai piaci eseményekről azt mondta: az elmúlt napokban a görög államcsőd kockázata meredeken növekedett, ezért a befektetők elfordultak az eurótól, amely 2 százalékkal gyengült a dollárral szemben szerdán. Az igazgató hozzátette azt is, hogy a dollár drasztikus erősödése megágyazott az árupiaci esésnek. "Hiába számoltak be csökkenő olajkészletekről, az olaj ára a kezdeti emelkedést követően hamar lefelé vette az irányt, és 5 dollárral került lejjebb szerdán. Az olajáresés okaként említhető Szaúd-Arábia és Kuvait szándéka is, amelyet a múlt heti OPEC-ülésen hangoztattak, miszerint a meglévő - rekordszintű - kvóták felett is emelni kívánják a kitermelés mértékét. A növekvő kitermelési szándék és a lassulásról szóló makrogazdasági adatok alapján tartósabb olajáresésre is felkészülhetünk. A következő hónapokban erősödő hurrikánszezon jelenthet valódi kockázatot az áremelkedés irányába" - tette hozzá Heitner Tamás.

Kína, Kína, Kína

Ennyit az idei árzuhanásról, és akkor nézzünk körül a jövőt meghatározó trendek háza táján! Az alapokat a fejlődő világ infrastrukturális fejlesztései vagy éppen a fejlődő világ fogyasztásának növekedése adja. Elég, ha két országról, az 1,4 milliárd fős Kínáról és az 1,1 milliárd lakosú Indiáról beszélünk. Ezekben az országokban ma 30-40 autó jut ezer lakosra (a legfejlettebb országokban 600-800), a gazdasági fejlődés következtében minden héten egy magyar nagyvárosnyi ember, azaz körülbelül 200 ezer fő költözik vidékről valamelyik nagyvárosba. Ott aztán munkát vállal, gazdagodik, sokan autót is vesznek. Ahogy az autópenetráció növekedik, félelmetes mértékben nő az olaj-, illetve például az acélszükséglet.

Nagygömböc

Kína egymaga több rezet, cinket, nikkelt, ólmot, acélt és alumíniumot használ már fel, mint a világ többi része. Egyelőre egyedül az olajfelhasználásban nem ért el ekkora tortaszeletet a kínai kereslet. Ám az olaj mindenkinek kell, a piacot pedig a készletek kimerülése mellett a fő lelőhelyek fokozódó geopolitikai kockázata is sújtja. A sokféle nyersanyag kínálata pedig nem tud, vagy nehezen tud lépést tartani a folyamattal. Az élelmiszer-ipari alapanyagok, az olaj, a vasérc, a szén, a réz áremelkedésre vannak ítélve, szinte biztos, hogy minden átmeneti ingadozás ellenére a hosszú távú trend csak emelkedő lehet.

Arany, ezüst

A nemesfémek ugyanakkor kicsit kilógnak a sorból. Aki aranyba fektet, annak mindig is hinnie kell. Hinni abban, hogy megmarad az arany értékmérő, tartalékolási és értékőrzési szerepe. Az elmúlt évtizedben soha nem látott sebességgel drágult az arany, gombamód szaporodtak a fizikai arany értékesítésével foglalkozó cégek Magyarországon is, illetve az arany áremelkedésére rengeteg értékpapírral, befektetési alappal, határidős termékkel is lehet játszani, de más az olaj és más az aranypiac fundamentuma. Az első esetben világítanak a fundamentális okok, a másodikban arra játszunk, hogy a több ezer éves illúzió folytatódik.

Termékek

A fent vázolt trendeket végtelen mennyiségű befektetési termékkel is le lehet fedni. A teljesség igénye nélkül: a nyersanyagokat megvehetjük a határidős piacon, de vehetünk nyersanyagalapokat vagy olyan részvényalapokat, amelyek nyersanyagcégekbe fektetnek, hiszen ha drágulnak a nyersanyagok, nyilván ezeknek a cégeknek is nő majd a profitjuk.

Végül egyre áttételesebb módon is közelíthetünk a nyersanyagsztorihoz, vehetünk olyan országok tőzsdeindexeiből, amelyek biztosan nyertesei lesznek a várható további áremelkedésnek, így orosz, dél-afrikai, brazil, ausztrál vagy éppen arab papírokat. Mindenki kiválaszthatja az ismereteinek és a kockázatvállalási hajlandóságának leginkább megfelelő terméket.