Ásványvizének hőjével spórol a Coca-Cola

Vágólapra másolva!
Ötszáz tonnával csökkenti szén-dioxid-kibocsátását a Coca-Cola Magyarország, miután beüzemelte zalaszentgróti üzemének új hőszivattyúját. A berendezés a NaturAqua készítéséhez használt ásványvíz hőjét használja fel. A százmilliós energiahatékonysági beruházás 3,5 év alatt térül meg.
Vágólapra másolva!

Évi ötszáz tonna szén-dioxid-kibocsátást és háromszázezer köbméter földgázt takarít meg a Coca-Cola Magyarország zalaszentgróti palackozójának korszerűsítésével. Az üzem újonnan beüzemelt hőszivattyúja a feltörő ásványvíz hőjét használja fel.

A Coca-Cola Magyarország közleménye szerint a NaturAqua 690 méter mélyről feltörő 33 fokos vizét palackozás előtt 18-22 fokra kell hűteni - a hőszivattyú a különbözetet használja fel hűtésre és fűtésre. Télen fűtésre, melegvíz-előállításra és a tisztító berendezések működéséhez szükséges hő megtermelésére hasznosítják, míg nyáron a hűtés mellett a zalaszentgróti strand vizének melegítésére alkalmas az eljárás.

A beruházás százmillió forint értékű a közlemény szerint, s ez alig 3,5 év alatt meg is térül a hatékony energiafelhasználásnak köszönhetően.