Vágólapra másolva!
A Magyar Fejlesztési Bank programjában legfeljebb ötvenmillió forint állami támogatású hitelt igényelhetnek a hazai agrárcégek a katasztrófakárok enyhítésére.
Vágólapra másolva!

Míg tavaly az ár- és belvíz, addig idén eddig főként a fagykárok okoztak veszteséget a mezőgazdasági termelőknek, miközben megkezdődött a nyári viharok szezonja is. Az ilyen káreseményekre lehet mezőgazdasági biztosítást kötni, de az elemi és katasztrófakárok enyhítésére állami támogatású hitel is igényelhető - derül ki a K&H Bank közleményéből.

Az "Agrár Forgóeszköz Vis Maior Hitelprogram" célja, hogy a mezőgazdasági termékek elsődleges előállításával foglalkozó vállalkozások számára egy rendkívüli tűz-, villámcsapás-, vihar-, jégverés-, árvíz-, belvíz-, fagy- vagy aszálykár után is forrást biztosítson a folyamatos termeléshez.

A Magyar Fejlesztési Bank hitelprogramjának keretében a károsodással arányos mértékben nyújtható hitel: a vis maior vagy agrárkár által érintett szántó és legelő után legfeljebb 200 000 forint hektáronként, ültetvény után legfeljebb 500 000 forint hektáronként, egy állategység után legfeljebb 200 000 forint. A hitel összege egyik esetben sem lehet kevesebb, mint 1 millió forint, és nem haladhatja meg az 50 millió forintot.

A kedvezményes, európai uniós pénzpiaci kamatlábhoz igazodó forinthitel maximum 5 éves futamidőre igényelhető. A hitelprogramban azok a kis- és középvállalkozások vehetnek részt, amelyek magyarországi székhellyel vagy az EGT területén székhellyel és magyarországi fiókteleppel rendelkeznek, működési formájuk pedig egyéni vállalkozás, gazdasági társaság, szövetkezet vagy mezőgazdasági őstermelő. A program keretében kezdő vállalkozások is finanszírozhatók. Az "Agrár Forgóeszköz Vis Maior Hitel" több hazai banknál is igényelhető .