Akár fel is mondhatják a Mol-INA szerződést egy horvát lap szerint

MOL-ügy, INA benzinkút
Vágólapra másolva!
A horvát kormány megvizsgálhatja annak lehetőségét, hogy felmondja a korábbi kabinet és a Mol közötti szerződést - írja a  Vjesnik című zágrábi napilap internetes kiadása szerdán. A lap jogi szakértők véleményére hivatkozva közölte, hogy a szerződést akár meg is lehet semmisíteni, ha a volt kormányfő kenőpénzért cserébe többségi jogokat engedett át a Molnak az INA-ban.
Vágólapra másolva!

Megvizsgálhatja a horvát kormány annak lehetőségét, hogy felmondja a Molnak a korábbi kabinettel aláírt szerződését - áll a Vjesnik című zágrábi napilap szerdai, internetes kiadásában. A lap szerint egyes jogi szakértők megsemmisíthetőnek vélik a szerződést, ha Ivo Sanader volt miniszterelnök kenőpénzt fogadott el azért, hogy többségi jogokhoz jusson a Mol az INA-ban.

A jelenlegi kormányfő a lapnak kifejtette, egyeztetni fog az államügyészséggel, és a kormány számba veszi azokat a tennivalókat, amelyeket a nemzeti érdekek védelméért meg kell tennie. "A kormánynak nagyon is érdekében áll további lépéseket tenni az ügyben" - mondta Jadranka Kosor. A miniszterelnök szerint ugyanakkor az eset nem fogja károsan befolyásolni a horvát-magyar kapcsolatokat.

A horvát miniszterelnök korábban azért kezdeményezett találkozót a legfőbb államügyészi hivatal és kormánya képviselői között, mert a helyi médiában "nagyon komoly" találgatások jelentek meg arról, hogy ügyészségi vizsgálat folyik a magyar Mol olajtársaságot érintő vesztegetési ügyben.

A Vecernji list horvát lap internetes oldala egy hete nem hivatalos forrásokra hivatkozva azt írta, Hernádi Zsoltot, a Mol vezérigazgatóját azzal gyanúsítja, hogy 10 millió eurót juttatott el a korábbi horvát kormányfőnek, cserébe pedig a Mol megkapta az INA irányítását és a nyereséges gázüzletágát. A Jutarnji list később szintén meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta, a horvát ügyészség kérni fogja Hernádi kiadatását. A Mol azonban közleményben utasította vissza a lap állítását, és közölte azt is, hogy semmilyen hivatalos értesítést nem kapott az ügyről.