Széchenyi-terv: többmilliós vissza nem térítendő támogatások nyerhetők

Vágólapra másolva!
Ha megfelelnek a feltételeknek, akár ingatlanvásárlásra és felújításra is nyerhetnek hitellel kombinált vissza nem térítendő támogatást a mikrovállalkozások az Új Széchényi Terv vállalkozásfejlesztési programjának pályázatán. Veszteséges, munkavállalót nem foglalkoztató cégek és egyéni vállalkozók is jelentkezhetnek.
Vágólapra másolva!

Csekély, 10 százalékos önerővel, egyszerűsített eljárással, egyablakos rendszerben igényelhetnek vissza nem térítendő támogatást a kisvállalkozók a piacinál jóval kedvezőbb feltételeket kínáló mikrohitellel kombinálva az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) vállalkozásfejlesztési programjának mikrovállalkozások fejlesztéséhez kapcsolódó pályázatán, melyen az év végéig lehet indulni - írja a Gazdaság.hu.

Az eszközbeszerzést, infrastrukturális és ingatlanberuházást, valamint információstechnológia-fejlesztést támogató pályázaton azok a mikrovállalkozások, egyéni vállalkozók és szövetkezetek indulhatnak, amelyek éves nettó árbevétele az utolsó lezárt üzleti évben nem haladta meg a 200 millió forintot - tájékoztatta a hírügynökséget Jacsó Ferenc, az Opten pályázati üzletágának vezetője.

Azokat sem zárják ki a pályázatból, akik még nem rendelkeznek egy teljes lezárt üzleti évvel, de esetükben sem haladhatja meg az árbevétel a fenti összeget az üzleti terv alapján. Az sem számít, ha az utolsó beszámoló alapján veszteséges volt a vállalkozás, ilyen esetben is igényelhető támogatás.

A pályázónak legalább 10 százalékos önerőt kell biztosítania, emellé 1-4 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphat, de kikötés, hogy az elnyert összeg nem haladhatja meg a finanszírozandó projekt értékének 45 százalékát. A mikrohitel aránya 60 százalék lehet, az összeg felső határa nyolcmillió forint.

Egy tízmillió forint összértékű projekt esetében, például, egymillió forint saját erő mellett hárommilliós vissza nem térítendő támogatást és hatmilliós mikrohitelt kaphat a pályázó. Amennyiben a projekt költségvetése lényegesen nagyobb, mint az elnyerhető támogatás, akkor a mikrohitelt további bankhitellel is lehet kombinálni.

A kiírás keretében eszközbeszerzéshez (egyenként legalább nettó 200 ezer forint értékű új eszköz vásárlásához), infrastrukturális és ingatlanberuházáshoz, valamint információstechnológia-fejlesztéshez (szoftver-, hardverbeszerzés) lehet pénzt szerezni. Ingatlanvásárlás esetében a pályázat benyújtásához és a hitelkérelemhez értékbecslés, az adásvételhez kapcsolódó szándéknyilatkozat, illetve hatályos építési engedély szükséges.

A nyertes pályázónak vállalnia kell, hogy a projekt befejezését közvetlenül követő két üzleti évben személyi jellegű ráfordításainak összege eléri az elnyert vissza nem térítendő támogatás összegének 50 százalékát. Azok is nyugodtan pályázhatnak, akiknél nincs alkalmazott, és nem is terveznek munkaerőfelvételt: a személyi jellegű ráfordítások megfelelő szintjét biztosítani tudja a tulajdonos személyes közreműködése ellenértékeként kivett összeggel és annak járulékaival.

A nyerteseknek azt is vállalniuk kell, hogy a támogatott beruházással létrehozott termelő kapacitásokat, információs technológiai fejlesztéseket, illetve az ingatlanokat a projekt befejezését követő három évig az adott régióban fenntartják és üzemeltetik.

A mikrovállalkozások fejlesztésére, vagyis a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) 2011-2.1.1/M jelű kiírására, illetve közép-magyarországi régiós fejlesztések esetében a KMOP-2011-1.2.1/M jelű felhívásra a pályázatokat az év végéig folyamatosan, a Magyar Vállalkozásfejlesztési Zrt. által kiválasztott közvetítő szervezetekhez lehet benyújtani. Ha a pályázó által érintett megyében nincs ilyen, akkor érdemes a legközelebbi közvetítőhöz fordulni, de az Nemzeti Fejlesztési Ügynökség ígérete szerint rövidesen az egész országot lefedik.