Százhúszezer cég adótartozásával viaskodik az adóhatóság

Vágólapra másolva!
Százhúszezer cég ellen folyik jelenleg eljárás adótartozás miatt, az eljárások száma annak ellenére nem csökken, hogy hetente közel ötezer cég ügyét zárják le. A legnagyobb összegű adótartozás eléri az 5,5 milliárd forintot.
Vágólapra másolva!

Annak ellenére, hogy az adóhatóság éves szinten meghatszorozta a végrehajtási intézkedések számát, a hátralékok összege négyszeresére nőtt. Az elmúlt években az adózási morál lényegesen nem javult - írja a feketelista.hu portál. A vállalkozások teljes adótartozása meghaladja a 2125 milliárd forintot.

Jelenleg százhúszezer cég ellen folyik eljárás, összesen 534 milliárd forint értékben. Az eljárások száma annak ellenére nem csökken, hogy hetente közel ötezer cég ügyét zárják le, mivel sok cég ellen szinte havonta indul új végrehajtás: rendezi az adósságát, de újabb elmaradásai miatt szinte azonnal ismét eljárást kell indítani ellene. Külön probléma, hogy a végrehajtás alá vont cégeknek csaknem háromnegyede gyakorlatilag már nem működik, így kevés az esély a behajtásra. Az intézkedések ellenére romlott a hátralékok behajtási megtérülése: éves szinten a korábbi 28-30 százalékról 23 százalékra csökkent.

A feketelista.hu portál összeállítást készített arról a kétszáz cégről is, amelyek ellen a legtöbbször indult adóvégrehajtás: van olyan társaság, amelyik harmincszor szerepel a listán. A portál megállapítása szerint a felsorolt cégek túlnyomó része kft., és a kétszáz társaság között mindössze egy részvénytársaság található. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal azt nem hozza nyilvánosságra, hogy a listán szereplő cégek mekkora összeggel tartoznak, a portál azonban megtudta, hogy a végrehajtás alá vont cégek közül a legnagyobb összegű adótartozás eléri az 5,5 milliárd forintot. A legtöbbször végrehajtás alá vont cégek listájának első húsz helyét kizárólag vidékiek foglalják el: a legtöbben Pécsről és Kaposvárról szerepelnek a névsorban.

Az adóhivatal 2001 óta hetente nyilvánosságra hozza azoknak a cégeknek a névsorát, amelyek ellen adóvégrehajtási eljárást indított.