Portugália megállapodott az EU-val a 78 milliárd eurós mentőcsomagról

Vágólapra másolva!
Három év alatt 78 milliárd eurós támogatást kap a gazdasági nehézségekkel küzdő Portugália az EU-tól és az IMF-től. A portugál kormány szerint a mentőcsomag feltételei kevésbé szigorúak, mint Görögország és Írország esetében voltak, így például nem kell majd csökkenteni a minimálbért. A pénz egy részét a bankok megsegítésére fordítják.
Vágólapra másolva!

Megállapodott a portugál ügyvivő kormány az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) az országnak nyújtandó mentőcsomag részleteiről. Portugália 3 év alatt 78 milliárd eurós támogatást kap - jelentette be kedd késő esti televíziós beszédében a portugál miniszterelnök, José Sócrates.

A mentőcsomagról szerdán dönthetnek a portugál ellenzéki pártok. Az EU, valamint az IMF ezt követően, csütörtökön tarthat sajtótájékoztatót a portugál fővárosban, ahol a mentőcsomag részleteit ismertetik majd - közölte a Dow Jones üzleti hírügynökséggel egy, az ügyet jól ismerő forrás. Az Európai Unió tagállamainak vezetői ezt követően még májusban dönthetnek a mentőhitel folyósításáról.

José Sócrates portugál miniszterelnök megfogalmazása szerint a mentőcsomag "jót tesz az országnak", és kijelentette, hogy a feltételek kevésbé szigorúak, mint Görögország és Írország esetében voltak. A megállapodás értelmében így nem kell majd csökkenteni a minimálbéreket, és nem kell közalkalmazottakat elbocsátani, amint arra Írország és Görögország is kényszerült. A költségvetési deficitcélok tekintetében is engedékenyebb határidőkről egyeztek meg - tette hozzá. A miniszterelnök kiemelte: a nemzetközi intézmények felismerik, hogy a portugál helyzet nem olyan, mint a többi országé.

A keddi megállapodás szerint Portugáliának idén 5,9 százalékra, 2012-ben 4,5 százalékra és csak 2013-ban kell 3 százalékra csökkentenie költségvetési hiányát. Ez lazább menetrendet vetít előre a kormány által korábban jósolt idei deficitpályához képest. A tárgyalások eredményeit ismerő források szerint a 78 milliárd eurós összeg egy részét a bankrendszer megsegítésére szánhatják, arra az esetre, ha a bankoknak emelniük kell tőketartalékaikat. Korábban az ország legnagyobb pénzintézetei leszögezték: nem lesz szükségük a mentőcsomagban kapott pénzekre.

Nehézségeket okozott a mentőcsomag részleteinek kidolgozásában az, hogy José Sócrates márciusban lemondott a miniszterelnöki pozícióról, miután a lisszaboni parlament nem szavazta meg az újabb költségvetési megszorításokat tartalmazó reformjait. Ezt követően döntött úgy az ügyvivő kormány, hogy az EU-hoz és az IMF-hez fordul mentőcsomagért. A két intézmény világossá tette, hogy egy esetleges kimentés feltételeit valamennyi nagyobb pártnak el kell fogadnia.

A portugál kormány éppen egy hónappal ezelőtt jelentette be, hogy pénzügyi segítségre szorul. Ez fordulatot jelentett az ország gazdaságpolitikájában, ugyanis Portugália rohamosan romló pénzügyi helyzete ellenére a kormány hónapokig ellenállt annak, hogy segítséget kérjen. Az EU pénzügyminiszterei április 8-i igödöllői ülésükön már tárgyaltak Portugália megsegítéséről. Akkor egy 80-85 milliárd eurós mentőcsomagról szóltak a hírek.